CR058 Regional Economy and Hospitality

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
summer 2024
Extent and Intensity
2/0/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Petr Studnička, PhD. (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Pavel Attl, Ph.D.
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Cíl předmětu: Cílem předmětu je seznámit studenty se základními principy regionální (krajské) a municipální (obecní) ekonomiky. Znalosti: Student definuje základní vymezení regionalistky a identifikuje základní principy regionální politiky ve vazbě na cestovní ruch a hotelnictví.
Schopnosti: Student je schopen zpracovat rámcovou osnovu strategického plánu, programu rozvoje obce a regionu a formuluje vztah regionálního rozvoje, cestovního ruchu a hotelnictví.
Dovednosti: Student analyzuje příčiny vzniku regionálních disparit a charakterizuje možnosti jejich řešení, především pomocí rozvoje vnitřního cestovního ruchu a investiční výstavby v hotelnictví. Zároveň ovládá základy veřejné správy a formuluje doporučení pro orgány veřejné správy na různých teritoriálních úrovních.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Úvod do studia předmětu – požadavky k úspěšnému absolvování předmětu, doporučená literatura. Základní pojmy – regionální rozvoj, regionální politika regionalizace. Teorie regionu.
    2. Vztah regionálního rozvoje k vědním oborům – ekonomie, geografie, sociologie, politologie, demografie, územní plánování. Státní politiky a regionální rozvoj – hospodářská, průmyslová, dopravní, zemědělská, environmentální, sociální, bytová, cestovního ruchu, výzkumu a inovací.
    3. Regionální politika – důvod a motivy existence, cíl, historický vývoj, pojetí, nástroje. Veřejná podpora a Evropské strukturální a investiční fondy (ESIF) a jejich vazba na cestovní ruch a hotelnictví.
    4. Význam veřejné správy v regionální ekonomice – veřejná správa (státní správa a samospráva), obce, kraje, specializované územní orgány.
    5. Smíšená ekonomika - soukromý vs. veřejný sektor, veřejné finance, teorie veřejné volby.
    6. Fiskální decentralizace - daně sdílené a svěřené, místní daně a místní poplatky, Evropská charta místní samosprávy.
    7. Rozpočtová soustava - soustava veřejných rozpočtů, státní rozpočet, rozpočty krajů a obcí, rozpočtová pravidla, fiskální nerovnováha.
    8. Finanční systém - zásada 3E, rozpočet a mimorozpočtové fondy, druhové a odvětvové třídění rozpočtu, rozpočtový proces.
    9. Veřejná podpora - tuzemská (dotace, granty, Státní fond podpory investic), evropská (fondy EU, programové období 2021-2027).
    10. Politika cestovního ruchu - nástroje, institucionální zabezpečení, organizace destinačního managementu, partnerství veřejného a soukromého sektoru, reforma veřejné správy.
Literature
    required literature
  • HÁN, Jan, Martina BERÁNEK, Stanislava BELEŠOVÁ, Dan MRKOS, Petr STUDNIČKA and Martina SOCHŮRKOVÁ. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie. Svazek druhý - Ubytovací služby. 1st ed. Praha: Wolters Kluwer. 352 pp. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie, 2. svazek. ISBN 978-80-7552-253-5. 2016. info
  • TOTH, Petr, Jaroslav MACHÁČEK a René WOKOUN. Regionální a municipální ekonomie. 1. vyd. Praha: Oeconomica, 2011. 200 s. ISBN 978-80-245-1836-7.
Assessment methods (in Czech)
Ústní zkouška
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: 4-4-4.
The course is also listed under the following terms summer 2019, summer 2020, summer 2021, summer 2022, summer 2023.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2024/CR058