CR074 Gastrotourism

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
summer 2024
Extent and Intensity
0/2/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Václav Fišer (seminar tutor)
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
The capacity limit for the course is 28 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 8/28, only registered: 0/28
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je seznámit studenty s významem gastronomie pro rozvoj cestovního ruchu v destinacích včetně základního členění gastroturismu. Důraz je kladen na pojetí gastronomie jako antropogenní nehmotné atraktivity v rámci primární nabídky destinace cestovního ruchu. Znalosti: Student získá základní přehled o postavení gastronomie v cestovním ruchu, včetně návaznosti a důležitosti gastroturismu na nabídku cestovního ruchu jak na národní tak na regionální úrovni. Dovednosti: Student je schopen aplikovat získané teoretické poznatky z problematiky gastroturismu na středním stupni řízení destinace cestovního ruchu v podmínkách České republiky. Dovede zdůvodnit a podepřít argumenty využívané produkty regionální gastronomie. Schopnosti: Student je na základě získaných znalostí schopen porozumět významu gastronomie v cestovním ruchu v tržních podmínkách, zvolit správnou nabídku regionálních gastronomických produktů, umí nastavit vztahy spolupráce v destinaci s vhodnými partnery v rámci specializovaných produktů a projektů (hoteliéři, restauratéři).
Syllabus (in Czech)
  • 1. Cestovní ruch - definice, členění, typologie, druhy a formy 2. Gastronomie - definice, členění, typologie, územní členění 3. Destinace cestovního ruchu - definice, členění, typologie, nabídka 4. Kulinářské regiony a produkty - marketing, atraktivita, kvalita, regionální produkty, síťování 5. Účastníci cestovního ruchu se zaměřením na gastronomii - motivace, kultura, lingvistika, etnografie 6. Legislativa EU a ČR - ochrana spotřebitele a hygiena potravin, regionální produkty a jejich značení 6. Projekty podporující regionální gastronomii - Czech Specials, značky Klasa, Regionální potravina apod. 7. Regionální gastronomie - Čechy 8. Regionální gastronomie - Morava a Slezsko 9. Regionální gastronomie - Německo, Rakousko, Polsko, Slovensko 10. Regionální gastronomie - Evropa 11. Regionální gastronomie - Asie, Afrika, Amerika, Austrálie 12. Pokrmy a nápoje nesoucí jména významných představitelů 13. Shrnutí učiva
Teaching methods (in Czech)
Témata seminárních prací Projekt Czech Specials Projekt Grand Restaurant Festival Projekt Regionální potravina Regionální gastronomie ve vybraném území Pokrmy a nápoje nesoucí jména po slavných osobnostech
Assessment methods (in Czech)
Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin) Přednášky: 0/0 Semináře: 26/9 Samostatná příprava: 24/41 Celkem: 50/50 Požadavky na zakončení: Prezenční studium/Kombinované studium Účast na semináři: 30/0 Seminární práce: 70/100 Celkem: 100/100
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the per-term frequency of the course: VP.
Note related to how often the course is taught: VP.
Information on the extent and intensity of the course: 3/3/3.
The course is also listed under the following terms winter 2012, Summer 2013, winter 2013, Summer 2014, winter 2015, winter 2016, summer 2017, winter 2017, summer 2019, summer 2020, summer 2021, summer 2022, summer 2023.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2024/CR074