HO132 Praxe

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
zima 2024
Rozsah
6 týdnů - 240 hodin. 4 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D. (přednášející)
Garance
Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Kontaktní osoba: Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu HO132 Praxe je osvojení, doplnění, prohloubení a integrace vědomostí a dovedností, které studenti získali v odborných předmětech v rámci studované specializace. Znalosti: Studenti si osvojují znalosti, vědomosti a dovednosti získané studiem odborných předmětů v rámci studovaného oboru. Kompetence: Student by měl být schopen samostatně vykonávat provozní činnosti, měl by zvládnout zajištění provozu po stránce organizačního i personálního zabezpečení a další související práce zaměřené na manažerské činnosti. Dovednosti: Předmět Praxe by měl přispět ke schopnosti studenta orientovat se v činnostech, ke kterým dochází ve firmě, kde praxe probíhá a v podnicích souvisejících se studovaným oborem.
Osnova
  • Praxe zahrnuje především praktické aplikace vědomostí a dovedností získaných v rámci výuky v zařízeních cestovního ruchu, popř. v zařízeních poskytujících produkty a služby s cestovním ruchem související. Studenti mohou zastávat běžné provozní i manažerské pozice, avšak s ohledem na obsahovou náplň odborné praxe (v rámci povinné odborné praxe musejí být vykonávány činnosti spojené s operativním řízením organizace v rozsahu uznaném garantem předmětu praxe). Studenti si sami zvolí místo a období, ve kterém budou praxi vykonávat, a to podle individuálních podmínek a požadavků. Před započetím odborné praxe je nutné u studentů PS uzavření Smlouvy o zprostředkování odborné praxe, ve které je stanoven cíl a obsahová náplň odborné praxe. Bez tohoto dokumentu nemůže být praxe uznána. Praxe může být vykonávána v průběhu hlavních prázdnin nebo i v průběhu akademického roku. Praxe je zakončena závěrečnou zprávou, kterou studenti odevzdají společně s potvrzením o praxi, které jim vystaví zprostředkovatel odborné praxe (u PS), případně zaměstnavatel (u KS). OSVČ dokládají čestné prohlášení. V případě, že student KS není zaměstnán přímo ve studovaném oboru, je třeba vše řešit přímo s garantem příslušného předmětu praxe.
Literatura
    doporučená literatura
  • Interní materiály firmy - standardy, manuály, ... Odborné časopisy: COT, Beverage&Gastro, Hotel a Restaurant,Gastro Hotel a další
Výukové metody
Rozsah odborné praxe je stanoven nejméně na 6 týdnů. V případně nepravidelného rozložení je vhodné uplatňovat limit minimálně 240 hodin. Preferovány jsou dlouhodobé praxe. Průběh praxe může být náhodně kontrolován na základě ujednání ve Smlouvě o zprostředkování odborné praxe.
Metody hodnocení
Zápočet je udělen při splnění jak administrativních, tak obsahových podmínek. Tj. předložení podepsané Smlouvy o zprostředkování odborné praxe před nástupem na praxi a Zprávy o průběhu odborné praxe po jejím zakončení. Stejně tak je hodnocena i obsahová náplň těchto dokumentů. V případe porušení tohoto postupu nemůže být zápočet udělen.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Zapisuje se pouze v zimním semestru.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2019, zima 2020, zima 2021, zima 2022, zima 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2024/HO132