MG126 Strategické řízení

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
zima 2023
Rozsah
2/2/0. 5-5-5. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Martin Kocourek (přednášející)
Ing. Martin Kocourek (cvičící)
Garance
doc. Mgr. Ing. Karel Chadt, CSc.
Katedra managementu – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty se strategickým řízením firem v konkurenčním oboru hotelnictví, cestovní ruch a marketing.
Výstupy z učení
Znalosti: Student zná východiska, principy a proces strategického řízení a strategického myšlení ve firmě. Naučí se analytické postupy pro interní a externí strategické analýzy. Schopnosti: Po úspěšném absolvování bude student schopen vysvětlit pojmy strategického řízení, popsat a aplikovat vybrané metody strategického řízení a bude schopen vyhodnotit strategickou pozici podniku a formulovat doporučení. Dovednosti: Student dovede využít strategický cyklus při výběru, realizaci a hodnocení strategie firem se zaměřením na hotelnictví, cestovní ruch a marketing.
Osnova
  • 1. Strategický management, základní východiska a principy. 2. Organizace a praktická aplikace Bussines a Competitive Intelligence. 3. Strategie podniku. 4. Strategický plánovací cyklus. 5. Strategická analýza vnějšího prostředí. 6. Interní strategická analýza. 7. Formulace a tvorba strategie. 8. Strategie modrého oceánu. 9. Konkurenční strategie firmy. 10. Tvorba strategického plánu. 11. Implementace strategie. 12. Hodnocení strategie a strategický controlling. 13. Řízení strategické změny – management změn a reorganizace.
Literatura
    povinná literatura
  • KIM, W. CH. a R. MAUBORGNE. Strategie modrého oceánu. Umění vytvořit si svrchovaný tržní prostor a vyřadit tak konkurenty ze hry. Praha: Management Press, 2015. ISBN 978-80-7261-295-6. info
  • POPUR, J. Business intelligence v podnikové praxi. Praha: Professional Publishing, 2012, 276 s. ISBN 978-80-7431-065-2. info
  • FOTR, J. a kolektiv. Tvorba strategie a strategické plánování. Praha: Grada, 2012, 384 s. ISBN 978-80-247-3985-4. info
  • ZUZÁK, R. Strategické řízení podniku. Praha: Grada, 2011, 172 s. ISBN 978-80-247-4008-9. info
    doporučená literatura
  • ČECH, P. Studijní opora předmětu – Strategické řízení. Praha: VŠH, 2017. Dostupné v IS VŠH.
  • KOTTER, J. P. Vedení procesu změny. Osm kroků úspěšné transformace podniku v turbulentní ekonomice. Praha: Management Press, 2015. ISBN 978-80-7261-314-4. info
  • VEBER, Jaromír a kol. Management. Základy, moderní manažerské přístupy, výkonnost a prosperita. Dotisk 2. aktualiz. vydání. Praha: Management Press, 2014, 736 s. ISBN 978-80-7261-274-1. info
  • GRASSEOVÁ, M. Analýza podniku v rukou manažera. 33 nejpoužívanějších metod strategického řízení. Brno: BizBooks, 2012, 325 s. ISBN 978-80-251-2621-9. info
  • SRPOVÁ, J. Podnikatelský plán a strategie. Praha: Grada, 2011, 194 s. ISBN 978-80-247-4103-1. info
  • BARTES, F. Strategie konkurenčních střetů. Ostrava: KEY Publishing, 2011, 172 s. ISBN 978-80-7418-100-9. info
  • LHOTSKÝ, J. Strategický management. Jak zajistit budoucí úspěch podniku. Praha: Computer Press, 2010, 144 s. ISBN 978-80-254-8182-0. info
Výukové metody
přednáška, cvičení
Metody hodnocení
75 % docházka na cvičení, zápočet a ústní zkouška. Studenti kombinované formy vypracují seminární práci, která na základě práce s literaturou a dalšími zdroji přispěje k prohloubení jejich znalostí a k jejich schopnosti aplikovat vybrané metody strategického řízení firem se zaměřením na hotelnictví, cestovní ruch a marketing. Rozsah seminární práce stanoví příslušný pedagog (cca 10 stran). Práce bude odevzdána před ukončením kurzu a její úroveň bude ohodnocena dle stupnice ECTS. Bez uznané seminární práce student nemůže absolvovat zkoušku.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2018, zima 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023.