UCP:HO063 Specialized Gastronomy - Se - Course Information
HO063 Specialized Gastronomy - Service
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.Summer 2012
- Extent and Intensity
- 0/3. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- Ing. Dana Johnová (lecturer)
Ing. Blanka Zimáková (lecturer) - Guaranteed by
- Ing. Blanka Zimáková
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Contact Person: Ing. Blanka Zimáková - Prerequisites (in Czech)
- SEMESTR(3) && FORMA(P) && (PROGRAM(BC) || PROGRAM(BCE)) && !OBOR(HOE)
- Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
The capacity limit for the course is 48 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 0/48, only registered: 0/48 - fields of study / plans the course is directly associated with
- Hospitality Management (Study in Czech) (programme UCP, BC) (2)
- Course objectives (in Czech)
- Předmět H0 063 Speciální gastronomie-služby má za úkol rozšířit a prohloubit znalosti a dovednosti studentů v oblasti gastronomie se zaměřením na servis pokrmů a nápojů a barmanství. Výuka navazuje na kompetence a dovednosti, které studenti získali v předmětu Gastronomické služby–servis, kulinářství. Formou řešení teoretických i praktických problémů se studenti seznámí s novými trendy a s inovacemi v gastronomii. Činnost bude zaměřena na servis speciálních pokrmů a nápojů, práci u stolu hosta, kvalitu poskytovaných služeb, zážitkovou gastronomii, legislativu, nové barové trendy a receptury. Důraz bude kladen také na komunikaci se zákazníkem a na tvorbu vhodné nabídky v gastronomii. Znalosti: V předmětu HO 063 Speciální gastronomie – servis dojde k rozšíření znalostí studenta především v oblasti servisu pokrmů a nápojů, v oblasti barmanství a dále v oblasti tvorby nabídky. Kompetence: Student by měl být schopen po absolvování předmětu HO 063 zvládat obsluhu hostů v jakémkoliv restauračním zařízení, měl by dokázat připravit a realizovat gastronomické akce a vytvořit vhodnou a odpovídající nabídku. Dovednosti: Absolvováním předmětu HO 063 by měl být student schopen, dokonale zvládat servis pokrmů a nápojů včetně složité obsluhy a vše ostatní, co s obsluhou hostů souvisí. Měl by zvládnout sestavit jídelní, nápojový lístek a menu, dokázat připravit a zajistit realizaci jakékoliv gastronomické akce. Mezi získané dovednosti patří také kromě servisu komunikace se zákazníkem, uplatnění nápadů a kreativita především se zaměřením na podporu prodeje. Součástí dovedností by měla být i schopnost vést gastronomický podnik.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Inovace inventáře a nové trendy v gastronomii. 2. Inovace produktu, nabídka, volba vhodné formy a způsobu – příklady 3. Jednoduchá a složitá obsluha v praxi, komunikace se zákazníkem 4.-5. Příprava a realizace gastronomických akcí 6. Podpora prodeje v gastronomii – praktické návrhy 7. Způsoby nabídky sýrů, ovoce, zeleninových salátů, moučníků, masitých pokrmů, práce u stolu hosta. 8. Mixologie jednotlivých nápojových skupin. 9. Kreativní stavba drinků z hlediska kompozice nápojů a zdobných prvků. 10.Příprava horkých a hořících drinků, bezpečnostní předpisy práci. 11.Tradiční exotické drinky z hlediska náročnosti přípravy a stavby nápoje. 12.Nové trendy v mixologii. 13.Tréninková příprava s důrazem na profesionální práci barmana z hlediska komunikace, hygieny a dovednosti.
- Literature
- required literature
- BUREŠOVÁ, Pavla and Blanka ZIMÁKOVÁ. Gastronomické služby - servis. 2010. ISBN 978-80-87411-06-3. info
- MIKŠOVIC, Alexander, a kol. Bar, provoz&produkt. Praha: OFF, 1999. ISBN 80-238-3789-3. info
- recommended literature
- METZ, R.; GRUNER, H.; KESSLER T;. Restaurant a host. Praha: Europa-Sobotáles.cz, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
- Odborné časopisy: Food service, COT, Hotel a Restaurant/Sommelier, Bar Life a další
- Teaching methods (in Czech)
- Informace ke kombinované nebo distanční formě Rozsah konzultací (soustředění):2; 2–2; celkem 4 Rozsah a obsahové zaměření individuálních prací studentů a způsob kontroly Studenti kombinované formy vypracují seminární práci na zvolené téma, které se váže k danému předmětu. Seminární práce má přispět k prohloubení znalostí studenta ve zvoleném tématu, k jeho schopnosti formulovat odborný text a pracovat literaturou a dalšími zdroji. Práce je součástí celkového hodnocení studenta
- Assessment methods (in Czech)
- Metody výuky a studijní zátěž Obsah předmětu: Počet hodin studijní zátěže Prezenční studium/Kombinované studium Přednášky: 0/20 Cvičení: 39/0 Samostatná příprava: 39/58 Celkem: 78/78 Požadavky na zakončení:Druh/Váha (v %) Prezenční studium/Kombinované studium Písemný test: 70/80 Seminární práce: 10/20 Praktické dovednosti: 20/0 Celkem: 100/100 Zvláštní podmínky a podrobnosti: Min.70% účast na cvičeních (prez.)
- Language of instruction
- Czech
- Follow-Up Courses
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught each semester.
The course is taught: every week.
Note related to how often the course is taught: konzultace komb.nebo dist.forma: 2; 2-2, celkem 4.
General note: Volitelný předmět.
Information on course enrolment limitations: Doporučený ročník/semestr: 2/3-4
- Enrolment Statistics (Summer 2012, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2012/HO063