HO110 Podnikání v hotelnictví a gastronomii

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2012
Rozsah
2/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
PhDr. Karel Starý, MBA (přednášející)
Garance
PhDr. Karel Starý, MBA
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Předpoklady
Hodinová dotace: zápočet/zkouška: zkouška účast na cvičeních : 70% písemná část-úspěšnost: 70% esej/seminární práce: písemný test
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Na konci kurzi budou studenti mít přehled o zásadách podnikání v hotelnictví a gastronomii, získají poznatky o trendech a integračních tendencích v oboru. Budou umět předkládat racionální rozhodnutí v prostředí provozu hotelů a gastronomických zařízení a v hotelových a gastronomických řetězcích. Na základě nabytých vědomostí budou schopni modelovat podmínky podnikání v hotelnictví a gastronomii v souvislosti s jeho jednotlivými formami. Budou schopni použídat informace a statistické údaje k analýze právních, finančních a dalších aspektech podnikání v hotelnictví a gastronomii, včetně investiční činnosti. Důkladně budou seznámeni s procesy globalizace v hotelnictví a gstronomii.
Osnova
  • - členění hotelnictví a gastronomie - globalizace v hotelnictví a gastronomii - trendy v hotelnictví a gastronomii - typologie gastronomických struktur - hotelové skupinY a řetězce - marketing - anylýza hotelové a gastronomické firmy - podnikatelské prostředí a rozhodování - právní a tržní prostředí pro podnikání v hotelnictví a gastronomii - mezinárodní organizace
Literatura
    povinná literatura
  • BERÁNEK, J. a P. KOTEK. Řízení hotelového provozu. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-86724-30-0. info
  • KOSMÁK, Petr. Hotelové podnikání a integrační procesy. 2008. vyd. Praha: VŠH, 2008. info
  • Asociace hotelů a restaurací: Oficiální jednotná klasifikace ubytovacích zařízení ČR na léta 2010-2012, Praha, 2010. Asociace hotelů a restaurací ČR, 2010. info
    doporučená literatura
  • BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství&ubytování. 2004. vyd. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
  • TESONE, Dana. Zásady řízení pro obor hotelnictví, gastronomie a turismu. Praha: Wolters Kluwer, 2011, 400 s. ISBN 978-80-7357-655-4. info
  • TESONE, Dana. Principles of Management for the Hospitality Industřy. Copitight 2010 Elsever Ltd., 2010. ISBN 978-1-85617-799-3. info
Výukové metody
přednášky, teoretická příprava, individuální a skupinové prezentace a projekty, seminární práce, exkurze
Metody hodnocení
písemné testy, skupinové prezentace, ústní zkouška
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2010, zima 2011, zima 2012, léto 2013, léto 2014.