UCP:HO110 Podnikání - Informace o předmětu
HO110 Podnikání v hotelnictví a gastronomii
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.léto 2012
- Rozsah
- 2/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- PhDr. Karel Starý, MBA (přednášející)
- Garance
- PhDr. Karel Starý, MBA
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o. - Předpoklady
- Hodinová dotace: zápočet/zkouška: zkouška účast na cvičeních : 70% písemná část-úspěšnost: 70% esej/seminární práce: písemný test
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Management hotelnictví a lázeňství (program UCP, MGR) (2)
- Cíle předmětu
- Na konci kurzi budou studenti mít přehled o zásadách podnikání v hotelnictví a gastronomii, získají poznatky o trendech a integračních tendencích v oboru. Budou umět předkládat racionální rozhodnutí v prostředí provozu hotelů a gastronomických zařízení a v hotelových a gastronomických řetězcích. Na základě nabytých vědomostí budou schopni modelovat podmínky podnikání v hotelnictví a gastronomii v souvislosti s jeho jednotlivými formami. Budou schopni použídat informace a statistické údaje k analýze právních, finančních a dalších aspektech podnikání v hotelnictví a gastronomii, včetně investiční činnosti. Důkladně budou seznámeni s procesy globalizace v hotelnictví a gstronomii.
- Osnova
- - členění hotelnictví a gastronomie - globalizace v hotelnictví a gastronomii - trendy v hotelnictví a gastronomii - typologie gastronomických struktur - hotelové skupinY a řetězce - marketing - anylýza hotelové a gastronomické firmy - podnikatelské prostředí a rozhodování - právní a tržní prostředí pro podnikání v hotelnictví a gastronomii - mezinárodní organizace
- Literatura
- povinná literatura
- BERÁNEK, J. a P. KOTEK. Řízení hotelového provozu. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-86724-30-0. info
- KOSMÁK, Petr. Hotelové podnikání a integrační procesy. 2008. vyd. Praha: VŠH, 2008. info
- Asociace hotelů a restaurací: Oficiální jednotná klasifikace ubytovacích zařízení ČR na léta 2010-2012, Praha, 2010. Asociace hotelů a restaurací ČR, 2010. info
- doporučená literatura
- BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství&ubytování. 2004. vyd. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
- TESONE, Dana. Zásady řízení pro obor hotelnictví, gastronomie a turismu. Praha: Wolters Kluwer, 2011, 400 s. ISBN 978-80-7357-655-4. info
- TESONE, Dana. Principles of Management for the Hospitality Industřy. Copitight 2010 Elsever Ltd., 2010. ISBN 978-1-85617-799-3. info
- Výukové metody
- přednášky, teoretická příprava, individuální a skupinové prezentace a projekty, seminární práce, exkurze
- Metody hodnocení
- písemné testy, skupinové prezentace, ústní zkouška
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Výuka probíhá každý týden.
- Statistika zápisu (léto 2012, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/leto2012/HO110