HO064 Beer Science

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Summer 2013
Extent and Intensity
2/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Dana Johnová (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Dana Johnová
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Prerequisites (in Czech)
SEMESTR ( 2 ) && FORMA ( P ) && ( PROGRAM ( BC ) || PROGRAM ( BCE )) && ! OBOR ( HOE )
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
The capacity limit for the course is 24 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 0/24, only registered: 0/24
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je osvojení si odborných znalostí a dovedností týkajících se organizace práce, techniky obsluhy v jednotlivých gastronomických provozech. Naučit studenty znalosti kombinace různých druhů piv s pokrmy ať české nebo zahraniční kuchyně, seznámit studenty s technickým vybavením nutným k zajištění provozním potřebám tohoto nového trendu gastronomie.
Znalosti: student umí definovat principy nových trendů v gastronomii, včetně sevisu piva a pokrmů, orientuje se v chutích českých a zahraničních piv.
Dovednosti: absolvent dokáže využít základní společenské a odborné techniky v provozní praxi, dokáže nabídnout k pokrmům vhodný druh piva, dokáže využít teoretických znalostí v praxi - pivní sommeliérství jako začínající nový obor gastronomie.
Kompetence: absolvent předmětu je schopen implementovat poznatky při sestavování nabídky, organizovat a řídit provoz v gastronomických provozech.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Úvod do předmětu, hygienické předpisy, bezpečnost práce, provozní předpisy. Seznámení s pojmy. Organizace práce.
  • 2. Výroba piva, dělení piva podle všech hledisek, chutě jednotlivých piv.
  • 3. Degustace 6ti vybraných 10% piv, včetně ochutnávky původních pokrmů vhodných k servisu a chutím těchto základních piv.
  • 4. Degustace 6ti vybraných 12% piv doplněných vhodnými pokrmy k legendárním ležákům.
  • 5. Zkoumání chutí pšeničných piv, nefiltrovaných piv, kvasnicových piv doplněné pokrmy vhodnými k servisu s těmito pivy.
  • 6. Belgická piva, dělení a zajímavosti o těchto pivech, vhodnost piv k servírovaným pokrmům.
  • 7. Přednáška o belgických pivech, přednášku vede Rytíř belgických piv. Servis vhodných pokrmů včetně moučníků.
  • 8. Německá piva, degustace kouřových a kamenných piv, pokrmy vhodné k těmto bavorským pivům.
  • 9. Senzorické hodnocení piva. Vyhodnocení piva dle senzorických tabulek.
  • 10. Vlastní vaření piva ve školním pivovaru VŠCHT.
  • 11. Slepá degustace s určením nejlepšího a nejchutnějšího předloženého piva.
  • 12. Sestavení vhodného menu, kombinace pokrmů s pivem. Zavádění pivního sommeliérství do gastronomických provozů.
  • 13. Zkoumání chutí pivních speciálů běžně nabízených v obchodní síti, návštěva restauračního pivovaru.
Teaching methods (in Czech)
Teoretická příprava je vyučována formou seminářů doplněných skupinovou diskusí.
Praktická cvičení jsou vyučována v identickém provozním prostředí speciálně vybavených učeben pro gastronomické předměty.
Assessment methods (in Czech)
Zápočet - aktivní účast a ověření zvládnutí základních a pokročilých činností.
Písemný test 80%, 30 otázek, za otázku jeden bod, 25 bodů je úspěšné zakončení
Po nezvládnutí písemné zkoušky následuje zkouška ústní 20%
Zvládnutí písemné eseje
Zvláštní podmínky a podrobnosti 80% účast na předmětu
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2008, Summer 2009, Winter 2009, Summer 2010, Winter 2010, Summer 2011, winter 2011, Summer 2012, winter 2012, winter 2013, winter 2015, winter 2016, winter 2017, winter 2018, summer 2019, summer 2020, summer 2021, winter 2021, winter 2022, winter 2023.
  • Enrolment Statistics (Summer 2013, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2013/HO064