MG022 Modern HR Management

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
summer 2023
Extent and Intensity
2/2/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Mgr. Petr Fleischman (lecturer)
Ing. Petr Kolář, MBA (seminar tutor)
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je získání základních znalostí o personálním řízení a managementu lidských zdrojů pro liniové a střední manažery hotelů, restaurací, cestovních kanceláří a dalších podniků cestovního ruchu a marketingových agentur. Vychází ze znalostí získaných v předmětu Management a Právo a z aplikace běžně užívaných standardů zajišťování personálních procesů v podnikové praxi. S ohledem na to, že variabilita hotelů a podniků cestovního ruchu z hlediska jejich velikosti – je obrovská (od malých rodinných podniků po nadnárodní koncerny zaměstnávající desetitisíce zaměstnanců), musí se této skutečnosti přizpůsobit obecně používané formy a metody personální práce
Learning outcomes (in Czech)
Znalosti: Studenti umí popsat vývoj forem personálního řízení a určit přístupy managementu konkrétního podniku k němu. Znají vztah obecných podnikových a personálních strategií, identifikují zásady personální politiky podniku a interpretují jeho personální plán. Umí identifikovat nejdůležitější vstupy pro tvorbu popisu pracovního místa a pojmenovat požadavky na pracovníky, kteří tato místa zastávají. Dokážou vyjádřit rozdíly mezi různými formami pracovně právních vztahů. Znají pracovně právní dokumenty a umí identifikovat základní chyby v nich. Umí vysvětlit rozdíly mezi různými formami odměňování. Vyberou vhodné formy hodnocení zaměstnanců a jejich osobního rozvoje. Seřadí zaměstnanecké benefity podle jejich atraktivity a vypočítají náklady na ně. Umí vyjádřit rozdíly v přístupu k personálnímu řízení v malých a velkých, případně mezinárodních společnostech. Schopnosti: Student dokáže uplatňovat zásady personální politiky podniku, sestavit personální plán řízeného pracoviště, nastavit v rámci podnikových pravidel systém odměňování zaměstnanců, vytvořit základní pracovně právní dokumenty a využívat nástroje motivace pro řízení zaměstnanců v rozsahu pracoviště. Dovednosti: Umí aplikovat zásady personální strategie a politiky do personálního plánování podniku. Ovládá postupy pro získávání nových zaměstnanců a změny v pracovních poměrech a jejich ukončování. Umí vytvořit základní pracovně právní dokumenty. Ovládají využití IS pro podporu personálního řízení a práci s informacemi v personálním řízení organizace. Umí posoudit v konkrétní situaci rizika při zpracování osobních údajů a navrhnout a realizovat příslušná opatření k jejich ochraně. Na základní úrovni analyzují přínosy jednotlivých pracovních míst (funkcí) k profitu organizace a umí vytvořit systém odměňování pro potřeby malé organizace. Znají význam osobního rozvoje zaměstnanců pro rozvoj podniku a umí analyzovat základní vzdělávací a rozvojové potřeby zaměstnanců a naplánovat aktivity k jejich dosažení. Umí provést hodnocení personálního stavu vedeného útvaru/malé organizace a navrhnout a řídit změny vedoucí k dosažení žádoucího stavu.
Syllabus
  • 1 Podnik a jeho řízení, postavení personalistiky, základní personální procesy a činnosti. 2. Vývoj personálního řízení, legislativa. 3. Personální strategie, politika, plánování. 4. Organizace a řízení podniku jako základ personálního řízení. 5. Personální administrativa a evidence, pracovně právní vztahy. 6. Formování personálu organizace (staffing). 7. Rozvoj lidských zdrojů. 8. Odměňování a benefity, motivace zaměstnanců. 9. Pracovní doba, práce přesčas, noční práce a pracovní pohotovost. 10. Interní komunikace v organizaci. 11. Specifické problémy personálního řízení v hotelech a dalších organizacích cestovního ruchu. 12. Personální práce v organizaci – malé a střední organizace, hotelové řetězce, nadnárodní koncerny. 13. Náklady na personalistiku.
Literature
    required literature
  • ŽUFAN, J. Moderní personalistika ve službách. 1. vyd. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2012. 164 s. ISBN 978-80-7357-947-0.
  • Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce. 2006
    recommended literature
  • KRAJÁČ, P. Moderní personalistika. Praha: VŠH, 2017. Dostupné v IS VŠH.
  • HEJDUKOVÁ, J., ŠEDIVÝ, I., ŠMEJCOVÁ, M. Moderní personalistika v soudobém hotelnictví. Praha: VŠH, 2009. ISBN 978-80-86578-88-0.
  • KOCIANOVÁ, R. Personální činnosti a metody personální práce. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2497-3.
Teaching methods (in Czech)
Přednáška, cvičení
Assessment methods
Zápočet, písemná a ústní zkouška. Studenti jsou hodnoceni za průběžné odevzdání úkolů ve cvičení pro získání zápočtu. Studenti jsou hodnoceni při úspěšném složení písemné zkoušky. Po úspěšném složení písemné zkoušky mohou pokračovat k ústní zkoušce.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Note related to how often the course is taught: KS: 4|4|4 tj. 12h celkem.
Information on the extent and intensity of the course: 4/4/4.
The course is also listed under the following terms winter 2013, winter 2014, winter 2015, winter 2016, winter 2017, summer 2018, winter 2018, summer 2019, winter 2019, summer 2020, winter 2020, summer 2021, winter 2021, summer 2022, winter 2022, winter 2023, summer 2024, winter 2024.
  • Enrolment Statistics (summer 2023, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2023/MG022