JA020 English language II

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
winter 2011
Extent and Intensity
0/2. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Jan Bořkovec (lecturer)
Donna Dvorak, M.A. (lecturer)
Mgr. Kateřina Elisová (lecturer)
Mgr. Libuše Fojtová (lecturer)
Mgr. Dana Kolářová, Ph.D. (lecturer)
Mgr. Dagmar Lanská (lecturer)
Mgr. Eva Mičková (lecturer)
Guaranteed by
Donna Dvorak, M.A.
Katedra jazyků – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Prerequisites (in Czech)
Předmět JA 020 Anglický jazyk navazuje na úvodní kurz výuky angličtiny v předmětu JA 010 v kterém dojde k prolínání obecného jazyka s jazykem zaměřeným na jednotlivé obory studované na škole. Získané znalosti a dovednosti jsou dále rozvíjeny a shrnuty v navazujícím předmětu JA 030 Anglický jazyk.
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Znalosti: Student předmětu JA 020 Anglický jazyk si dále prohloubí a rozšíří své jazykové znalosti a seznámí se s odbornou jazykovou terminologií v obecné rovině a v pracovním prostředí. Naučí se nejvíce používané komunikační vzorce, aby byl schopen správně reagovat ve všech možných situacích. Během druhého semestru se opakuje používání nejčastějších gramatických jevů, které bude muset student zvládnout. . Kompetence: Absolvováním předmětu JA 020 bude student schopen vhodným způsobem zareagovat na situace, které se mohou vyskytnout v prostředí organizování volného času, jak v pracovním, tak osobním, naučí se porozumět odborným termínům z oblasti cestovního ruchu, obzvláště gastronomie, hotelnictví, letectví, bude schopen pohovořit o nových projektech, směrech i měnících se trendech ve společnosti a firmách, o využití moderních komunikačních prostředků v pracovním prostředí i soukromí, získá další znalosti o anglicky mluvících zemích a o. Dovednosti: Absolvování předmětu JA 020 pomůže studentovi umět navázat a dále prohlubovat kontakt s jinými lidmi, pohotově reagovat v různých situacích, které vyžadují získání, podání a výměnu informací. Zvládne i písemné dokumenty k předávání informací. Bude umět získávat a poskytovat informace týkající se probraných témat.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Plány a organizování aktivit, používání přítomných časů pro informaci o konání aktivit v budoucnosti
  • 2. Osobní rozvoj, time management, kalendář akcí, přítomný čas průběhový vs going to
  • 3. Praha jako významná destinace v oblasti cestovního ruchu, čtení a následné samostatné zpracování speciálně zaměřených textů (letáky, brožury, tiskové zprávy..), prezentace
  • 4. Pobyt v hotelu, typy hotelů, vybavení, služby, gerund
  • 5. Písemná komunikace, orientace v registru, používání mobilních telefonů, emailů
  • 6. Měnící se trendy ve společnosti, chování spotřebitele, jazykové prostředky k vyjádření změn a trendů
  • 7. Zdravý životní styl v kontextu práce, strava, volný čas , podstatná jména počitatelná/nepočitatelná, členy
  • 8. Restaurace, jídelní lístek, pokrmy a jejich úpravy, nová pojetí ve stravování, objednávání, nabídky, žádosti
  • 9. Volný čas a volnočasové aktivity, propagace, pasivum
  • 10. Život a práce v cizí zemi, výhody a nevýhody, autobiografické informace, minulé a předminulé časy
  • 11. Dovolená nebo rok volna – kdy, proč, jazykové prostředky k získávání a výměně informací, nepřímé otázky
  • 12. Cestování, letecké společnosti, organizování schůzek a následných změn, stupňování přídavných jmen
  • 13. Opakování, prezentace
Literature
    required literature
  • TAYLOR, Liz and Alastair LANE. International Express Elementary. Oxford: OUP, 2007. ISBN 978-0-19-456800-5. info
  • TAYLOR, L. Express Student Book Pre-Intermediate. Oxford: Oxford, 2004. ISBN 978-0-19-457653-6. info
  • TAYLOR, Liz. Harding, Keith. International Express Intermediate. OUP, 2005. info
  • COTTON, D, D FALVEY and S KENT. Language Leader. Harlow: Pearson-Longman, 2008. info
    recommended literature
  • KOLLMANNOVÁ, L. Angličtina pro samouky. Leda, 1994. ISBN 80-85927-02-0. info
  • LANSKÁ, Dagmar and Markéta MATOUŠKOVÁ. Úvod do studia odborné anglické terminologie hotelnictví – gastronomie. 1. část. Praha: VŠH,, 2007. ISBN 978-80-86578-66-8. info
  • MURPHY, R. Essential Grammar in Use. Cambridge: CUP, 1997. info
  • MURPHY, R. English Grammar in Use, third edition. Oxford: OUP, 2004. info
  • YULE, G. Oxford Practice Grammar – Advanced. Oxford: OUP, 2006. info
Teaching methods (in Czech)
Forma výuky je založená na aktivní účasti studentů při řešení vybraných komunikativních situací v rovině ústní a písemné. Praktický nácvik probíhá formou simulací reálných situací zaměřených na pravděpodobné životní situace. Komunikace se rozvíjí ve všech běžných situacích. Rozvíjí se tak jazykové dovednosti i schopnost volit vhodné komunikativní prostředky s ohledem na konkrétní situaci a interkulturní odlišnosti.
Assessment methods (in Czech)
písemný test 70%
účast na seminářích
aktivita v hodině
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Summer 2011, Summer 2012, winter 2012, Summer 2013, Summer 2014, summer 2015, summer 2016, summer 2017, summer 2018, summer 2019, summer 2020, summer 2021, summer 2022, summer 2023, summer 2024.
  • Enrolment Statistics (winter 2011, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2011/JA020