HO063 Specialized Gastronomy - Service

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
winter 2012
Extent and Intensity
0/3. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Dana Johnová (lecturer)
Ing. Blanka Zimáková (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Blanka Zimáková
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Contact Person: Ing. Blanka Zimáková
Prerequisites (in Czech)
SEMESTR ( 2 ) && FORMA ( P ) && ( PROGRAM ( BC ) || PROGRAM ( BCE )) && ! OBOR ( HOE )
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
The capacity limit for the course is 48 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 0/48, only registered: 0/48
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Předmět H0 063 Speciální gastronomie-služby má za úkol rozšířit a prohloubit znalosti a dovednosti studentů v oblasti gastronomie se zaměřením na servis pokrmů a nápoj. Výuka navazuje na kompetence a dovednosti, které studenti získali v předmětu Gastronomické služby–servis, kulinářství. Formou řešení teoretických i praktických problémů se studenti seznámí s novými trendy a s inovacemi v gastronomii. Činnost bude zaměřena na servis speciálních pokrmů a nápojů, práci u stolu hosta, přípravu a realizaci společenských akcí, kvalitu poskytovaných služeb, zážitkovou gastronomii, legislativu. Důraz bude kladen také na komunikaci se zákazníkem a na tvorbu vhodné nabídky. Znalosti: V předmětu HO 063 Speciální gastronomie – servis dojde k rozšíření znalostí studenta především v oblasti servisu pokrmů a nápojů,v oblasti přípravy a realizace společenských gastronomických akcía v oblasti tvorby nabídky. Kompetence: Student by měl být schopen po absolvování předmětu HO 063 zvládat obsluhu hostů v jakémkoliv restauračním zařízení, měl by dokázat připravit a realizovat gastronomické akce a vytvořit vhodnou a odpovídající nabídku, měl by být schopen řídit pracovníky zajišťující obsluhu hostů při ala cartovém provozu i při akcích. Dovednosti: Absolvováním předmětu HO 063 by měl být student schopen, dokonale zvládat servis pokrmů a nápojů včetně složité obsluhy a vše ostatní, co s obsluhou hostů souvisí. Měl by zvládnout sestavit jídelní, nápojový lístek a menu, dokázat připravit a zajistit realizaci jakékoliv gastronomické akce. Mezi získané dovednosti patří také kromě servisu komunikace se zákazníkem, organizace práce a vedení týmu, uplatnění nápadů a kreativita především se zaměřením na podporu prodeje. Součástí dovedností by měla být i schopnost vést gastronomický podnik.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Inovace inventáře a nové trendy v gastronomii 2. Inovace produktu a nabídky, volba vhodné formy a způsoby – příklady 3. Jídelní a nápojopvý lístek, menu 4. Jednoduchá obsluha v praxi, servis nápojů, komunikace se zákazníkem 5. Složitá oblsuha v praxi - tranžírování 6. Složitá obsluha v praxi - flambování 7. Složitá obsluha v praxi - příprava a servis fondue 8. Způsoby nabídky sýrů, ovoce, zeleninových salátů, moučníků 9. Příprava gastronomických akcí- nabídka,pracovní příkaz 10.Příprava a realizace gasronomické akce - banket, banketní obsluha 11.Příprava a realizace gastronomické akce - recepce, koktejl 12.Podpora prodeje v gastronomii – praktické návrhy 13.Plánování pracovníků a organizace jejich práce v běžném provozu a při zajišťování gastronomických akcí
Literature
    required literature
  • BUREŠOVÁ, Pavla and Blanka ZIMÁKOVÁ. Gastronomické služby - servis. 2010. ISBN 978-80-87411-06-3. info
  • ZIMÁKOVÁ, Blanka. Food & Beverage Management. čtvrté - upravené. Tribun Brno: Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o., 2011, 180 pp. ISBN 978-80-87411-28-5. info
    recommended literature
  • METZ, R.; GRUNER, H.; KESSLER T;. Restaurant a host. Praha: Europa-Sobotáles.cz, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
  • Náhradní obsah: Odborné časopisy: COT, Hotel a Restaurant/Sommelier a další
Teaching methods (in Czech)
Informace ke kombinované nebo distanční formě Rozsah konzultací (soustředění):2; 2–2; celkem 4 Rozsah a obsahové zaměření individuálních prací studentů a způsob kontroly Studenti kombinované formy vypracují seminární práci na zvolené téma, které se váže k danému předmětu. Seminární práce má přispět k prohloubení znalostí studenta ve zvoleném tématu, k jeho schopnosti formulovat odborný text a pracovat s literaturou a dalšími zdroji. Práce je součástí celkového hodnocení studenta.
Assessment methods (in Czech)
Metody výuky a studijní zátěž Obsah předmětu: Počet hodin studijní zátěže Prezenční studium/Kombinované studium Přednášky: 0/20 Cvičení: 39/0 Samostatná příprava: 39/58 Celkem: 78/78 Požadavky na zakončení:Druh/Váha (v %) Prezenční studium/Kombinované studium Písemný test: 70/80 Seminární práce: 10/20 Praktické dovednosti: 20/0 Celkem: 100/100 Zvláštní podmínky a podrobnosti: Min.70% účast na cvičeních (prez.)
Language of instruction
Czech
Follow-Up Courses
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught: every week.
Note related to how often the course is taught: konzultace komb.nebo dist.forma: 2; 2-2, celkem 4.
General note: Volitelný předmět.
Information on course enrolment limitations: Doporučený ročník/semestr: 2/3-4
The course is also listed under the following terms Winter 2008, Summer 2009, Winter 2009, Summer 2010, Winter 2010, Summer 2011, winter 2011, Summer 2012, winter 2013, Summer 2014, winter 2014, winter 2015, winter 2016, winter 2017, winter 2018, winter 2019, winter 2020, winter 2021, winter 2022, winter 2023.
  • Enrolment Statistics (winter 2012, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2012/HO063