JF030 French Language III

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
winter 2012
Extent and Intensity
0/2. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
PhDr. Romana Kratochvílová, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
PhDr. Romana Kratochvílová, Ph.D.
Katedra jazyků – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Prerequisites (in Czech)
JF020
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
there are 7 fields of study the course is directly associated with, display
Course objectives (in Czech)
Předmět JF 030 Francouzský jazyk navazuje na přechozí dva kurzy francouzského jazyka zaměřeného na základy profesní komunikace.
Jeho cílem je rozvíjet základní jazykové dovednosti na úrovni A1 Společného evropského referenčního rámce. Studenti si osvojí základní struktury běžné v jednoduché ústní i písemné komunikaci v oblasti gastronomie, podnikové komunikace a trhu práce.
Znalosti: Student si v předmětu JF 030 Francouzský jazyk osvojí základní jazykové prostředky pro komunikaci týkající gastronomie a telefonování v podniku. Seznámí se základní odbornou terminologií v oblasti trhu práce a problematiky lidských zdrojů. Seznámí se s běžnými zdvořilostními výrazy a obraty užívanými v ústní i písemné podnikové komunikaci a s některými interkulturálními odlišnostmi v oblasti pracovních podmínek a zvyklostí.
Kompetence: Student bude absolvováním předmětu JF 030 schopen vhodným způsobem řešit běžné situace v restauraci, při telefonní i písemné komunikaci v podniku a při vstupu na pracovní trh.
Dovednosti: Absolvováním předmětu JF 030 student porozumí jídelnímu lístku, krátkým dokumentům týkajícím se lidských zdrojů (inzerát, životopis) a bude se umět orientovat v jednoduché úřední korespondenci. Dokáže vyjádřit své preference v oblasti stravování a objednat si jídlo v restauraci. Bude schopen vhodným způsobem komunikovat po telefonu v rámci podniku. Bude umět jednoduchým způsobem popsat některé profese a pracovní pozice, prezentovat své vzdělání a pracovní zkušenosti a vést přijímací pohovor. Bude umět sestavit strukturovaný životopis a jednoduchý úřední dopis.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Stravování, jídlo, francouzská gastronomie
  • 2. Komunikace v restauraci, jídlení lístek a menu, objednávka jídla
  • 3. Stravovací zvyklosti, vyjádření preference
  • 4. Základy telefonní komunikace v podniku
  • 5. Řešení problémů při telefonní komunikaci
  • 6. Škola a vzdělání
  • 7. Pracovní trh a nabídky práce
  • 8. Popis odborné praxe, vyprávění o dějích minulých
  • 9. Kompetence a zkušenosti, charakteristika některých pracovních pozic
  • 10. Strukturovaný životopis
  • 11. Přijímací pohovor
  • 12. Základy úřední korespondence
  • 13. Odlišné pracovní podmínky v některých evropských zemích
Literature
    required literature
  • PENFORNIS, Jean-Luc. Français.com: Méthode de français professionnel et des affaires. Débutant. 2e Éd. Paris: CLE international, 2011. ISBN 978-2-09-038035-4. info
    recommended literature
  • CORBEAU, Sophie. Hôtellerie-restauration.com. Paris: Clé international, 2006. ISBN 978-2-09-033178-3. info
  • CORBEAU, Sophie and Chantal DUBOIS. Tourisme.com. Paris: CLE international, 2004. ISBN 2-09-033174-7. info
Teaching methods (in Czech)
Forma výuky je založená na aktivní účasti studentů při řešení vybraných komunikativních situací v rovině ústní a písemné. Praktický nácvik probíhá formou simulací reálných situací a imitace jednoduchých struktur. Studenti tak získávají návyk používat vhodné komunikativní prostředky s ohledem na konkrétní situaci.
Student kombinované formy samostatně plní zadané úkoly (gramatická i komunikativní cvičení, četba textů, vyhledávání informací, příprava ústních prezentací atd.) a zpracovává písemné dokumenty podle zadání (zpráva, e-mail, vyplnění formuláře), které se vážou na základní okruhy předmětu. Jejich kontrola a doplňující procvičování se uskutečňuje během konzultací. Kontrola zvládnutí zadaných forem komunikace je předmětem závěrečného testu, jehož úspěšné absolvování je podmínkou udělení zápočtu.
Assessment methods (in Czech)
Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Cvičení - 26/6
Samostatná příprava - 52/72
Celkem - 78/78

Požadavky na zakončení: Prezenční studium/Kombinované studium (váha v %)
Písemný test - 100/100
Celkem - 100/100
Zvláštní podmínky a podrobnosti - min.80% účasti na cvičení (prez.)
Language of instruction
Czech
Follow-Up Courses
Further Comments
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms winter 2011, winter 2013, winter 2014, winter 2015, winter 2016, winter 2017, winter 2018, winter 2019, winter 2020, winter 2021, winter 2022, winter 2023.
  • Enrolment Statistics (winter 2012, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2012/JF030