HO105 Hotelové inženýrství

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
zima 2017
Rozsah
2/2/0. KS 5-5-5. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Petr Studnička, PhD. (přednášející)
Ing. Petr Studnička, PhD. (cvičící)
Garance
Ing. Petr Studnička, PhD.
Kontaktní osoba: Ing. Petr Studnička, PhD.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Cílem předmětu Hotelové inženýrství je objasnit zákonitosti jednotlivých činností od výstavby až po přípravu hotelového provozu, tj. od investičního záměru přes architektonický záměr, projektovou dokumentaci, stavební řízení, úlohu generálního dodavatele, uživatele a provozovatele až po kolaudační řízení. Pozornost je věnována činnosti jednotlivých úseků hotelového provozu v období před zahájením provozu (pre-opening) až po otevření hotelu (soft-opening).
Znalosti: Student umí využívat a orientovat se v problematice Facility Managementu, Property Managementu, hotelovém developmentu (výstavba hotelového a gastronomického provozu), správy nemovitostí a údržby budov. Student ovládá základy stavebního zákona, který je v České republice platný.
Dovednosti: Student dovede využívat znalosti a aplikovat je při řízení hotelu při jeho výstavbě, přípravě provozu i následném provozování.
Schopnosti: Student využívá svých schopností při řízení zaměstnanců v top managementu i při řízení týmu spolupracovníků, kdy prokáže své manažerské schopnosti jako vůdčí osobnost. Je schopen komunikovat s firmami zajišťujícími outsourcingové služby a bude moci posoudit vhodnost implementace těchto služeb v hotelovém provozu.
Osnova
  • 1. Vymezení pojmů - hotel, hotelnictví, inženýrství. Postavení ubytovacích služeb v sektoru cestovního ruchu. Členění ubytovacích zařízení.
  • 2. Historický vývoj hotelnictví na území našeho státu a ve světě - kapacity hotelových podniků, instituce podílející se na řízení hotelnictví, kontrolní činnost v hotelnictví.
  • 3. Postup přípravy hotelového provozu - investiční záměr, studie proveditelnosti, architektonický záměr, architektonická studia, projektová dokumentace.
  • 4. Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu - územní plán, územní řízení, územní rozhodnutí, stavební povolení, kolaudační řízení.
  • 5. Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu - postavení stavebního úřadu, výkon činností státní správy, správní poplatky.
  • 6. Zhotovitel stavby, stavební deník, uživatel stavby, technický dozor stavby, kontrolní dny.
  • 7. Příprava hotelového provozu - aktivity v období pre-openingu, harmonogram činností, krizový plán, marketingový plán, finanční plán, akční plán.
  • 8. Uvedení hotelu do provozu - přejímka stavby a jiných dodávek, dovybavení hotelu, otevření hotelu, uvedení hotelu do provozu.
  • 9. Úseky hotelového provozu - PR, HR, Sales a Marketing, finanční, technický (BOZP a PO, PENB).
  • 10. Úseky hotelového provozu - ubytovací, stravovací, úsek ředitele.
  • 11. Hlavní trendy v hotelnictví - cenotvorba a poměrové ukazatele, RYM, nové technologie, rostoucí konkurence, franchising, podpora sociálního cestovního ruchu.
  • 12. Legislativní novinky v hotelnictví a gastronomii - označování lihu, označování alergenů, elektronická evidence tržeb, ochrana veřejného zdraví (zákaz kouření).
  • 13. Shrnutí učiva.
Literatura
    povinná literatura
  • HÁN, J. a kol. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie - svazek druhý: Ubytovací služby. Praha: Wolters Kluwer, 351 s. ISBN 978-80-7552-253-5.
    doporučená literatura
  • KŘÍŽEK, F., NEUFUS, J. Moderní hotelový management. Praha: Grada Publishing, 2011. 195 s. ISBN 978-80-247-3868-0.
  • ČERTÍK, M., STUDNIČKA, P. Hotelové inženýrství. Praha: VŠH, 41 s. ISBN 978-80-87411-57-5
Výukové metody
Přednášky; projekty včetně ústní obhajoby; podkladové materiály na semináře
Témata projektů
Územní plán jako regulační nástroj výstavby ubytovacího zařízení
Postavení stavebního úřadu v systému státní správy v České republice
Výhody a nevýhody outsourcingu v hotelovém provozu
Příprava zavedení elektronické evidence tržeb v sektoru HORECA
Průkaz energetické náročnosti budovy ve vztahu k hotelnictví
Metody hodnocení
Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Přednášky: 26/15
Semináře: 26/0
Požadavky na zakončení: Prezenční studium/Kombinované studium
Účast na semináři: 20/0
Seminární práce: 30/0
Písemný test: 50/100
Celkem: 100/100
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2014, zima 2015, zima 2016, zima 2018, zima 2019, zima 2020, zima 2021, zima 2022, zima 2023.