BM2031FRH Finanční řízení hotelu a lázeňských zařízení

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
zima 2023
Rozsah
0/2/0. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. Ing. Hana Březinová, CSc. (cvičící)
doc. Ing. Martin Petříček, Ph.D. (cvičící)
Garance
doc. Ing. Hana Březinová, CSc.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Informace učitele
Název studijního předmětu Finanční řízení hotelu a lázeňských zařízení
Typ předmětu PVP A doporučený ročník / semestr 3/5
Rozsah studijního předmětu 1+1/týden
př.+cv. hod. 13/13 kreditů 4
Prerekvizity, korekvizity, ekvivalence Management ekonomiky a financí
Řízení hotelového provozu
Způsob ověření studijních výsledků zkouška Forma výuky semináře, praktické workshopy
Forma způsobu ověření studijních výsledků a další požadavky na studenta Zkouška formou testu, kdy student musí splnit minimálně 60 % požadavků.

Garant předmětu Doc. Ing. Hana Březinová, CSc.
Zapojení garanta do výuky předmětu Koordinace obsahové i formální stránky přípravy výuky. Zásadní nebo nová témata přednáší vždy garant předmětu. Podíl na stanovení obsahu a úrovně kontrolních testů. Spoluúčast na zpracování studijních opor.
Vyučující

Jméno Praha Znojmo Mariánské Lázně
doc. Ing. Hana Březinová, CSc. cvičící 55 % cvičící í 55 % cvičící 55 %
Ing. Roman Kořán (P/T) cvičící 45 % cvičící 45 %
Ing. Simona Černá (P) cvičící 45 %

Stručná anotace předmětu
Předmět si klade za cíl seznámit posluchače se zásadami, pravidly a procesy finančního řízení hotelového a lázeňského zařízení, a to s využitím obecných znalostí předmětů Management ekonomiky a financí i Řízení hotelového provozu. Studenti se po ukončení kurzu orientují v systému finančního řízení, kalkulaci cen i finančním výkaznictví včetně účetních a daňových specifik hotelových a lázeňských zařízení. Studenti využívají ve výuce verze ekonomických účetních systémů i podporu hotelových a restauračních systémů.

Hlavní témata předmětu:
• Vymezení pojmu hotel. Organizační struktura. Ubytování, stravování, wellnes.
• Finanční řízení hotelu s využitím ekonomických účetních systémů a s podporou hotelových a restauračních rezervačních systémů.
• Kalkulace stanovení ceny v hotelu - výrobní část, ubytování, stravování a další služby.
• Finanční výkaznictví. Controlling.
• Účetní a daňová specifika hotelů.
• Vnitřní a vnější kontrola, audit.
• Vymezení pojmu lázně. Poskytovatelé lázeňských služeb v ČR. Organizační struktura. Ubytování. Stravování. Lázeňské služby.
• Finanční řízení lázeňských zařízení s využitím s využitím ekonomických účetních systémů a hotelových a restauračních rezervačních systémů.
• Způsoby financování lázeňských služeb.
• Finanční výkaznictví. Controlling.
• Účetní a daňová specifika lázeňství.
• Vnitřní a vnější kontrola, audit účetní závěrky.
Studijní literatura a studijní pomůcky
Povinná:
FORGACS, G. Revenue Management: Maximizing Revenue in Hospitality Operations, 2nd ed., Amer Hotel & Motel Assn. ISBN 978-0866124461.
KŘÍŽEK F., NEUFUS, J. Moderní hotelový management. Praha: Grada Publishing. 2014. 224 s. ISBN 978-80-247-4835-1.
RAYMOND S. S. and KORPI, J. Financial Management for Spas, 1st ed., Amer Hotel & Motel Assn., 2011. ISBN 978-0866123600.
Hotelové a restaurační informační systémy (výběr konkrétního systému se může měnit v závislosti na vývoji a dlouhodobé perspektivě využití systémů): Hoteltime - https://www.hoteltime.com/cs/ nebo Protel - https://www.protel.net/

Doporučená:
BERÁNEK, J., KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. 4. vydání. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 80-7169-400-2.
BŘEZINOVÁ H. Finanční řízení hotelu a lázeňských zařízení. Praha: VŠMVV. 150. s.
JAKUBÍKOVÁ, D. a kol. Lázeňství – management a marketing. Praha: Grada Publishing. 2019. ISBN 978-80-271-2461-9.
Informace ke kombinované nebo distanční formě
Rozsah konzultací (soustředění) 8 hodin
Informace o způsobu kontaktu s vyučujícím
V souladu s vnitřními předpisy a rozvrhem probíhá kontaktní výuka v rozsahu 8 hodin. Vyučující jsou k dispozici v konzultačních hodinách nejméně v rozsahu 2 hodiny týdně, dále je možné se informovat nebo domluvit individuální konzultace nad rámec konzultačních hodin formou e-mailu, kontaktní údaje poskytnou vyučující a jsou dostupné na profilu pedagoga ve studijním informačním systému Moggis.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2022, zima 2024.