HOE48 Beverages

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2015
Rozsah
2/2. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Vladimíra Mrázová, Ph.D. (přednášející)
Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (přednášející)
Garance
Ing. Vladimíra Mrázová, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Znalosti: Předmět je zaměřen na teoretické základy v oblasti nápojové gastronomie aplikované do odborné praxe. Podrobně se zaměříme na jednotlivé kategorie nápojů, které tvoří sortiment v tradiční gastronomii. Kompetence: Získané poznatky a dovednosti z oblasti odborného posuzování nápojů pomocí senzorických analýz a degustačních technik uplatnit v praxi. Dovednosti: Student umí používat základní nápojové techniky zahrnují nabídku v gastronomických provozech, sestavení nabídky - barový lístek, receptury míchaných nápojů (podle standardů IBA a CBA). Techniky v prostředí wine, coffée, pivního a dalších baru, příprava studených i teplých nápojů nápojů, standardních i nápojů sestavených podle vlastní receptury.
Osnova
  • Význam nápojového sortimentu z hlediska gastronomie, výživy a nabídky.
  • Kategorie jako významný sortiment z hlediska nutričních potřeb.
  • Kategorie pitné vody a minerálních vod, nealkoholických nápojů, senzorické posuzování, nabídka.
  • Sortiment čajů a kávy a jiných teplých nápojů, výroba a senzorické posuzování, specifika podávání.
  • Pivo - sortiment rozdělený podle způsobů výroby a základních surovin.
  • Víno - vývoj vinohradnictví, vinifikace, druhy a styly vín.
  • Enogastronomie, víno, senzorické posuzování a vnímání jednotlivých kategorií vín.
  • Specifika podávání jednotlivých nápojů, dekantace, inventář.
  • Bar: vývoj, osobnost barmana, technika práce, vybavení baru, provoz baru, zbožíznalství - výrobní technologie.
  • Destiláty - vývoj, druhy, uplatnění v gastronomii.
  • Likéry - vývoj, druhy, uplatnění v gastronomii.
  • Sestavení nabídky výnosových nápojových lístků, speciální nabídka nápojového sortimentu.
  • Trendy v nápojové praxi, báze u míšených nápojů.
Literatura
    povinná literatura
  • BUREŠOVÁ, Pavla a Blanka ZIMÁKOVÁ. Gastronomické služby - servis. 2010. vyd. Praha: Vysoká škola hotelová, 2010. info
  • BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9. info
    doporučená literatura
  • Bušina, R. Barmanem od A do Z, vyd. PhDr. Karel Kovařík - LitteraBrno: 2011, ISBN: 978-80-85763-62-1
  • MIKŠOVIC, Alexander, a kol. Bar, provoz&produkt. Praha: OFF, 1999. ISBN 80-238-3789-3. info
Výukové metody
Teoretická příprava a laboratorní cvičení, které vedou k osvojení si dovedností a implementace získaných poznatků do praxe Studenti budou zpracovávat studii v týmech a společně prezentovat - v průběhu cvičení Test písemný a praktická zkouška
Vyučovací jazyk
Angličtina
Navazující předměty
Další komentáře
Poznámka k ukončení předmětu: z | zk
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2013, léto 2014, léto 2016, léto 2017, léto 2018, zima 2019, zima 2020, zima 2021, zima 2022, zima 2023.