EK064 Hospodaření podniku

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2019
Rozsah
0/2/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Martin Pop, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Věra Levičková, Ph.D.
Katedra ekonomie a ekonomiky – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Předmět si smí zapsat nejvýše 28 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/28, pouze zareg.: 0/28
Cíle předmětu
Cílem předmětu je rozšíření, prohlubování a doplnění znalostí a dovedností z oblasti podnikání ve sféře služeb. Předmět prolíná základní teoretické poznatky o podnikání s řízením podnikových aktivit a je založen na spojení teorie a praxe.
Výstupy z učení
Znalosti: Základní orientace předmětu je do oblasti ekonomické situace podniku s uplatněním interdisciplinárního přístupu. Schopnosti: Po absolvování kurzu je student schopen získat základní představu o hospodaření podniku v oblasti služeb, dokáže identifikovat a předvídat ekonomickou situaci v podniku, získá informace pro podporu rozhodování a navržení konkrétních změn ve firmě. Kurz vede posluchače ke schopnosti vymezení mise a vize podniku, zhodnocení jeho pozice na trhu služeb a k vypracování podnikatelského plánu. Dovednosti: Student se orientuje v rozboru ekonomické situace podniku. Předmět přináší a prohlubuje poznatky studentů z ekonomických disciplín a zdokonaluje jejich praktické dovednosti pro analýzu využití podnikových zdrojů.
Osnova
  • 1. Podnik v systému tržní ekonomiky. 2. Vztah hospodaření podniku k jiným vědním disciplínám. 3. Cíle podniku. 4. Volba právní formy jako rozhodovací problém. 5. Plánování a rozhodování podniku. 6. Organizační výstavba podniku. 7. Řízení lidských zdrojů. 8. Kontrola jako součást řízení podniku. 9. Náklady, výnosy a výsledek hospodaření. 10. Marketing a jeho nástroje v praxi podniku. 11. Financování podniku. 12. Podnikové výkaznictví a jeho úkoly. 13. Roční účetní uzávěrka.
Literatura
    povinná literatura
  • FOTR, J., DĚDINA, J., HRŮZOŮVÁ, H. Manažerské rozhodování. Praha: Ekopress, 2000. ISBN 80-86119-20-3
  • CHARVÁT, J. Firemní strategie pro praxi. Praha: Grada, 2006. ISBN 80-247-1389-6
    doporučená literatura
  • VEBER, J., SRBOVÁ, J. Podnikání malé a střední firmy. Praha: Grada, 2012. ISBN 978-80247-4520-6.
Výukové metody
Teoretická a praktická výuka.
Metody hodnocení
Aktivní práce na cvičeních, podložená minimálně 70% účastí. Zápočet.
Informace učitele
Kontakt s vyučujícím: elektronická korespondence přes e-mail VŠH, konzultační hodiny v daném semestru.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Poznámka k periodicitě výuky: VP.
Poznámka k četnosti výuky: VP.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2012, léto 2013, zima 2015, zima 2016, zima 2017, zima 2018, léto 2020, léto 2021, léto 2022.