JA020 Anglický jazyk II.

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2021
Rozsah
0/2/0. 2/2/2. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Lucie Bartošová (cvičící)
Mgr. Dana Kolářová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Daniel Lang (cvičící)
Jonathan Osuoha, M.Sc. (cvičící)
Předpoklady
Předmět JA020 Anglický jazyk navazuje na úvodní kurz výuky angličtiny v předmětu JA010 v kterém dojde k prolínání obecného jazyka s jazykem zaměřeným na jednotlivé obory studované na škole. Získané znalosti a dovednosti jsou dále rozvíjeny a shrnuty v navazujícím předmětu JA030 Anglický jazyk.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Cílem předmětu je rozšířit znalosti obecného jazyka na úroveň A2-C1 Společného evropského referenčního rámce a osvětlit základy odborného jazyka v oblasti podnikatelských aktivit ve službách zejména cestovního ruchu Studenti si obecně vzato osvojí či rozšíří základní formy ústní i písemné komunikace.

Znalosti: Student předmětu JA020 Anglický jazyk si dále prohloubí a rozšíří své jazykové znalosti a seznámí se s odbornou jazykovou terminologií v obecné rovině a v pracovním prostředí. Naučí se nejvíce používané komunikační vzorce, aby byl schopen správně reagovat ve všech možných situacích. Během druhého semestru se opakuje používání nejčastějších gramatických jevů, které bude muset student zvládnout.

Kompetence: Absolvováním předmětu JA020 bude student schopen vhodným způsobem zareagovat na situace, které se mohou vyskytnout v prostředí organizování volného času, jak v pracovním, tak osobním, naučí se porozumět odborným termínům z oblasti cestovního ruchu, obzvláště gastronomie, hotelnictví, letectví, bude schopen pohovořit o nových projektech, směrech i měnících se trendech ve společnosti a firmách, o využití moderních komunikačních prostředků v pracovním prostředí i soukromí, získá další znalosti o anglicky mluvících zemích.

Dovednosti: Absolvování předmětu JA020 pomůže studentovi umět navázat a dále prohlubovat kontakt s jinými lidmi, pohotově reagovat v různých situacích, které vyžadují získání, podání a výměnu informací. Zvládne i písemné dokumenty k předávání informací. Bude umět získávat a poskytovat informace týkající se probraných témat.
Osnova
  • 1. Plány a organizování aktivit, používání přítomných časů pro informaci o konání aktivit v budoucnosti
  • 2. Osobní rozvoj, time management, kalendář akcí, přítomný čas průběhový vs going to
  • 3. Praha jako významná destinace v oblasti cestovního ruchu, čtení a následné samostatné zpracování speciálně zaměřených textů (letáky, brožury, tiskové zprávy..), prezentace
  • 4. Pobyt v hotelu, typy hotelů, vybavení, služby, gerund
  • 5. Písemná komunikace, orientace v registru, používání mobilních telefonů, emailů
  • 6. Měnící se trendy ve společnosti, chování spotřebitele, jazykové prostředky k vyjádření změn a trendů
  • 7. Zdravý životní styl v kontextu práce, strava, volný čas , podstatná jména počitatelná/nepočitatelná, členy
  • 8. Restaurace, jídelní lístek, pokrmy a jejich úpravy, nová pojetí ve stravování, objednávání, nabídky, žádosti
  • 9. Volný čas a volnočasové aktivity, propagace, pasivum
  • 10. Život a práce v cizí zemi, výhody a nevýhody, autobiografické informace, minulé a předminulé časy
  • 11. Dovolená nebo rok volna – kdy, proč, jazykové prostředky k získávání a výměně informací, nepřímé otázky
  • 12. Cestování, letecké společnosti, organizování schůzek a následných změn, stupňování přídavných jmen
  • 13. Opakování, prezentace
Literatura
    povinná literatura
  • HARDING, K a R APPLEBY. International Express, Pre-Intermediate. 3rd edition. Oxford: OUP, 2013. ISBN 978-0-19-459785-2. info
  • HARDING, K a A LANE. International Express, Intermediate. 3rd edition. Oxford: OUP, 2013. ISBN 978-0-19-459786-9. info
  • APPLEBY, R a F WATKINS. International Express, Upper-intermediate. 3rd edition. Oxford: OUP, 2013. ISBN 978-0-19-459787-6. info
    doporučená literatura
  • MURPHY, R. English Grammar in Use, third edition. Oxford: OUP, 2004. info
  • YULE, G. Oxford Practice Grammar – Advanced. Oxford: OUP, 2006. info
  • LANSKÁ, Dagmar a Markéta MATOUŠKOVÁ. Úvod do studia odborné anglické terminologie hotelnictví – gastronomie. 1. část. Praha: VŠH,, 2007. ISBN 978-80-86578-66-8. info
Výukové metody
Forma výuky je založená na aktivní účasti studentů při řešení vybraných komunikativních situací v rovině ústní a písemné. Praktický nácvik probíhá formou simulací reálných situací zaměřených na pravděpodobné životní situace. Komunikace se rozvíjí ve všech běžných situacích. Rozvíjí se tak jazykové dovednosti i schopnost volit vhodné komunikativní prostředky s ohledem na konkrétní situaci a interkulturní odlišnosti.
Metody hodnocení
písemný test 70%
účast na seminářích (min.75%)
aktivita v hodině
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Výuka probíhá každý týden.
Poznámka k četnosti výuky: KS: 2|2|2, celkem 6.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2011, zima 2011, léto 2012, zima 2012, léto 2013, léto 2014, léto 2015, léto 2016, léto 2017, léto 2018, léto 2019, léto 2020, léto 2022, léto 2023, léto 2024.