JF010 French Language I

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
winter 2012
Extent and Intensity
0/2. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
PhDr. Romana Kratochvílová, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
PhDr. Romana Kratochvílová, Ph.D.
Katedra jazyků – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je osvojení základů jazyka na úrovni A1 Společného evropského referenčního rámce se zaměřením na oblast pracovní činnosti. Studenti si osvojí základní struktury běžné v jednoduché ústní i písemné komunikaci v kontaktu s obchodními partnery a se zákazníky.
Předmět JF 010 Francouzský jazyk představuje úvodní kurz jazyka zaměřeného na základy profesní komunikace a získané znalosti a dovednosti jsou dále rozvíjeny v navazujícím předmětu JF 020 Francouzský jazyk.

Znalosti: Student získá v předmětu JF 010 Francouzský jazyk základní jazykové prostředky pro navázání kontaktu a orientaci v pracovním prostředí. Seznámí se s běžnými zdvořilostními výrazy a obraty užívanými v ústní i písemné podnikové komunikaci s ohledem na některé interkulturálními odlišnosti frankofonního prostředí.
Kompetence: Student bude absolvováním předmětu JF 010 schopen navázat kontakt s obchodními partnery a kolegy, porozumět základním výrazům a frázím, pokud mluvčí hovoří pomalu a zřetelně, a sám tyto obraty používat. Dokáže vyplnit jednoduchý formulář a napsat krátkou zprávu.
Dovednosti: Absolvováním předmětu JF 010 bude student umět jednoduchým způsobem komunikovat v rámci probraných témat : pozdravy, představování, sdělení kontaktních údajů, informace o práci, pracovním prostředí a produktech. Bude umět vyplnit i sestavit formulář týkající se osobních údajů a napsat krátký popis zboží.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Úvod do studia francouzského jazyka, základní pozdravy
  • 2. Představování osob v pracovním prostředí, zdvořilostní výrazy
  • 3. Navázání kontaktu, sdělení kontaktních údajů
  • 4. Sdělení informací o povolání a pracovní činnosti
  • 5. Představení podniku, profese
  • 6. Navázání kontaktu po telefonu, základní výrazy telefonické komunikace
  • 7. Identifikace běžných předmětů a jejich použití
  • 8. Nakupování a cena, vyjádření přání, formulace otázky
  • 9. Pracovní prostředí a jeho vybavení
  • 10. Popis kanceláře, orientace v prostoru
  • 11. Popis produktu a jeho vlastností
  • 12. Porovnávání produktů a jejich vlastností
  • 13. Vyjádření preference a zdůvodnění
Literature
    required literature
  • PENFORNIS, Jean-Luc. Français.com: Méthode de français professionnel et des affaires. Débutant. 2e Éd. Paris: CLE international, 2011. ISBN 978-2-09-038035-4. info
    recommended literature
  • CORBEAU, Sophie. Hôtellerie-restauration.com. Paris: Clé international, 2006. ISBN 978-2-09-033178-3. info
  • CORBEAU, Sophie and Chantal DUBOIS. Tourisme.com. Paris: CLE international, 2004. ISBN 2-09-033174-7. info
Teaching methods (in Czech)
Forma výuky je založená na aktivní účasti studentů při řešení vybraných komunikativních situací v rovině ústní a písemné. Praktický nácvik probíhá formou simulací reálných situací a imitace jednoduchých struktur. Studenti tak získávají návyk používat vhodné komunikativní prostředky s ohledem na konkrétní situaci.
Student kombinované formy samostatně plní zadané úkoly (gramatická i komunikativní cvičení, četba textů, vyhledávání informací, příprava ústních prezentací atd.) a zpracovává písemné dokumenty podle zadání (zpráva, e-mail, vyplnění formuláře), které se vážou na základní okruhy předmětu. Jejich kontrola a doplňující procvičování se uskutečňuje během konzultací. Kontrola zvládnutí zadaných forem komunikace je předmětem závěrečného testu, jehož úspěšné absolvování je podmínkou udělení zápočtu.
Assessment methods (in Czech)
Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Cvičení - 26/9
Samostatná příprava - 52/69
Celkem - 78/78

Požadavky na zakončení: Prezenční studium/Kombinované studium (váha v %)
Písemný test - 100/100
Celkem - 100/100
Zvláštní podmínky a podrobnosti - min.80% účasti na cvičení (prez.)
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught annually.
The course is taught: every week.
Note related to how often the course is taught: konzultace komb. nebo dist. forma: 3; 3-3-3, celkem 9.
General note: Povinný předmět.
Information on course enrolment limitations: doporučený ročník/semestr: 1/1
The course is also listed under the following terms Winter 2010, winter 2011, winter 2013, winter 2014, winter 2015, winter 2016, winter 2017, winter 2018, winter 2019, winter 2020, winter 2021, winter 2022, winter 2023, winter 2024.
  • Enrolment Statistics (winter 2012, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2012/JF010