HO113 MICE v hotelnictví a lázeňství

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
zima 2013
Rozsah
2/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Stanislava Belešová, PhD. (přednášející)
Garance
Ing. Stanislava Belešová, PhD.
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Cílem předmětu je prohloubit studentům dovednosti a znalosti v oblasti organizace a realizace MICE akcí (konferencí, eventů, veletrhů a incentivních akcí).
Po úspěšném a aktivním absolvováním výuky:
Studenti získají znalosti o základních pojmech, trendech a vývoji kongresového cestovního ruchu. Obeznámí se s nejvýznamnějšími účastníky, organizacemi působícími na trhu v MICE, se strukturou MICE akcí. Seznámí se s technickým zázemím a podpůrnými službami nevyhnutnými k zabezpečení MICE akcí.
Dovednosti: Student po absolvování předmětu bude umět analyzovat, vyhodnotit a správně reagovat na běžné situace vzniklé při organizování MICE akcí. Student rozpozná zaměstnance vhodné na práci v MICE odvětví, rozezná trendy v odvětví. Student bude schopen vyhodnocovat efektivnost uskutečněné MICE akce, zpracovat nabídku a vyúčtování akce.
Tato schopnost má přispět k posílení jeho sociálních a odborných kompetencí. Sudent bude kompetentní řídit, spoluvytvářet a organizovat eventy, konference, kongresové a výstavní akce.
Osnova
  • 1. Úvod do kongresového cestovního ruchu
  • 2. Kongresové služby a akce kongresového cestovního ruchu
  • 3. Trh MICE a účastníci MICE.
  • 4. Materiálně-technické zabezpečení kongresové akce, uspořádání kongresových prostor
  • 5. Organizování a příprava kongresové akce
  • 6. Realizace kongresová akce
  • 7. Efektivnost a vyúčtování kongresové akce
  • 8. Organizace a příprava výstavních a veletržních akcí
  • 9. Personalistika v MICE
  • 10. Vedoucí organizace v MICE
  • 11. Budoucnost a trendy v MICE
  • 12. Prohlídka kongresového nebo konferenčního zařízení
  • 13. Případová studie
Literatura
    povinná literatura
  • ASTROFF, M a J ABBEY. Convention sales and services. 7 vyd. Las Vegas: Waterbury Press, 2006, 616 s. ISBN 0-9620710-5-6. info
  • ORIEŠKA, J. Kongresový cestovní ruch. Praha: Idea servis, 2004, 139 s. info
    doporučená literatura
  • BELEŠOVÁ, Stanislava. Studijní opora HO 113 MICE v hotelnictví a lázeňství. 1. vyd. Praha: VŠH, 2013. info
  • ROGERS, T. Conferences and conventions: a global industry. 2. vyd. London: Butterworth-Heinemann, 2008. ISBN 0-7506-8544-1. info
  • HAVEL, M. a K. JÁNOŠKA. Vademecum pro profesionály ve světě MICE. 1 vyd. Praha: MMR ČR, 2008. info
Výukové metody
Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Přednášky 26/9 Samostatná příprava 52/69 Celkem 78/78
Metody hodnocení
Písemná zkouška na konci semestru ve zkouškovém období. Požadavky na zakončení: Prezenční studium/kombinované studium (váha v %) Písemný test - 100/70 Seminární práce 0/30 Celkem - 100/100
Informace učitele
Rozsah a obsahové zaměření individuálních prací studentů kombinovaného studia a způsob kontroly:

Zpracování seminární práce na téma "Příprava a organizace eventové akce v hotelu" se zaměřením na výběr místa akce, materiálně technickou přípravu akce, personální zajištění akce, finanční přípravu, rozpočet akce a její vyúčtování.
Rozsah seminární práce 5 strán A4, velikost písma 12b., velikost nadpisů 14 b., řádkování 1,5, zarovnání do bloku. Bez meziodsekových a meziznakových mezer.
Termín odevzdání seminární práce - na posledním soustředění kombinovaného studia.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Poznámka k četnosti výuky: KS: 3|3|3, celkem 9.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2011, léto 2012, zima 2012, léto 2013, zima 2014.