HO044 Hotelové rezervační a restaurační systemy

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
zima 2017
Rozsah
2/2/0. 5-5-5. 6 kr. Doporučované ukončení: zk. Jiná možná ukončení: z.
Vyučující
Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D. (přednášející)
Garance
Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Kontaktní osoba: Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D.
Předpoklady
Předmět seznamuje studenty s praktickými možnostmi využití hotelových a restauračních informačních a rezervačních systémů pro potřeby firmy v daném oboru.
Důraz je kladen zejména na procvičování praktických dovedností s využitím všech dostupných technických prostředků tak, aby studenti byli schopni aplikovat teoretické znalosti získané při dosavadním studiu ekonomických a ostatních předmětů využitím nástrojů hotelových a restauračních rezervačních a informačních systémů.
V rámci předmětu se studenti seznámí se základními hotelovými a restauračními rezervačními a informačními systémy z oblasti hotelnictví. Předmět je orientován na praktické využívání hotelového informačního systému Protel, Hores, Fidelio a restauračního systému Septim.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Znalosti: Studenti získají v předmětu přehled o významných informačních a rezervačních systémech využívaných v daném oboru.
Kompetence: Studenti umí aplikovat teoretické znalosti získané vdosavadním studiu ekonomických a ostatních předmětů využitím nástrojů hotelových rezervačních i informačních systémů a restauračních systémů.
Dovednosti: Získané dovednosti připraví studenta na základní práci s využitím prostředků hotelových rezervačních i informačních systémů a restauračních systémů. Tato schopnost je důležitá pro budoucí uplatnění absolventa vysoké školy v manažerských funkcích na operační či střední úrovni managementu. Významná je také schopnost orientace ve vybraných specializovaných systémech.
Osnova
  • 1. ÚVOD DO PROBLEMATIKY, INTERNET A ELEKTRONICKÉ OBCHODOVÁNÍ
    2. ELEKTRONICKÉ OBCHODOVÁNÍ V HOTELNICTVÍ A CESTOVNÍM RUCHU
    3. INTERNETOVÝ MARKETING, INTERNETOVÉ REZERVAČNÍ SYSTÉMY A INTERNETOVÝ PRODEJ UBYTOVACÍCH KAPACIT
    4. VYBRANÉ INTERNETOVÉ IRS (BOOKING, HRS, VENERE, LASTMINUTE.COM)
    5. BOOKASSIST, TRIPADVISOR, TRAVELCLICK, FASTBOOKING
    6. HOTELOVÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM V HOTELNICTVÍ
    7. MICROS FIDELIO A OPERA
    8. HORES A PROTEL + PROTEL BANKET
    9. BUSINESS INTELLIGENCE A HOTELOVÝ SYSTÉM + PROTEL BI
    10. RESTAURAČNÍ SYSTÉMY
  • Na přednášky jsou zváni i odborníci z praxe (např. ze společností Bookassist, ASW Systems - Protel + Septim).
Literatura
    povinná literatura
  • • Instruktážní videa softwaru Protel a instruktážní texty dostupné na http://www.protel.net/support/tutorials/
  • • Manuál softwaru Hores dostupný na http://www.horesplus.cz/ke-stazeni
  • • Demo verze softwaru Hores dostupná na http://www.horesplus.cz/demo-verze
  • SOCHŮRKOVÁ, Martina. Studijní opora pro předmět - Hotelové rezervační a restaurační systémy. 2013. info
    doporučená literatura
  • • Demo verze softwaru Fidelio dostupná na http://www.hotelovesystemy.cz/systemy-pro-hotely/hotelovy-software.php?id=5&firma=Fidelio
  • ZELENKA, J. Informační a komunikační technologie v cestovním ruchu. Hradec Králové: Gaudeamus, 2002. ISBN 80-7041-473-1. info
    neurčeno
  • TVRDÍKOVÁ, M. Aplikace moderních informačních technologií. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-6298-2. info
  • BLAŽKOVÁ, M. Jak využít internet v marketingu, krok za krokem k vyšší konkurenceschopnosti. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-1095-1. info
Výukové metody
Cvičení u PS – požadavky na splnění zápočtu
Účast na cvičeních 80%
Zkoušení praktických znalostí hotelových softwarů Fidelio, Hores, Protel
KS – zpracování seminární práce.
Metody hodnocení
Požadavky na zakončení PS/KS (váha%)
Písemný test 30/30
Ústní zkouška 70/70
Celkem 100/100
Zvláštní podmínky a podrobnosti - Min. 80% účasti na cvičení u PS
KS – zpracování seminární práce.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2013, zima 2014, léto 2015, zima 2015, léto 2016, zima 2016, léto 2017, léto 2018, zima 2018, léto 2019.