BM2031FRH Finanční řízení hotelu a lázeňských zařízení

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
zima 2024
Rozsah
0/2/0. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. Ing. Martin Petříček, Ph.D. (cvičící)
Ing. Petr Studnička, PhD. (cvičící)
Garance
doc. Ing. Hana Březinová, CSc.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty se specifiky ekonomiky hotelu, resp. podniků ubytovacích a stravovacích služeb a lázeňských zařízení v porovnání s obecnou ekonomikou podniku, dále naučit studenty využívat metody správy aktiv a pasiv v hotelu, řízení nákladů a jejich optimalizaci a osvojit metody řízení výnosů. Dílčím cílem je objasnit vliv kontrolních aktivit a daňového systému na hospodaření podniku.
a) Student získá znalosti v oblasti realizace ekonomické činnosti hotelu, resp. lázeňského zařízení, znalosti při řízení a správě aktiv, pasiv, nákladů a výnosů. Student zná podstatu procesů hotelu v rámci jednotlivých středisek a zná podstatu jejich výnosových a nákladových činností.
b) Student bude schopen identifikovat zdroje výnosů, řídit náklady, eliminovat neefektivitu v hospodaření a navrhovat opatření vedoucí k optimalizaci procesů při zachování úrovně kvality poskytovaných služeb.
c) Student dokáže určit zdroje výnosů a nákladů v rámci jednotlivých středisek a také aplikovat standardní postupy vedoucí ke zvyšování výnosů a snižování nákladů. Zdůrazněn je rozdíl v hospodaření mezi soukromým sektorem (hotel) a veřejným sektorem (lázeňské zařízení).
Osnova
  • 1. Úvod do problematiky, repetorium nauky o podniku
    2. Majetková a kapitálová struktura hotelu, optimalizace majetku, řízení kapitálu, finanční páka, daňový štít
    3. Dlouhodobý majetek v hotelu, struktura a typologie dlouhodobého majetku v hotelu a jeho řízení, odpisy
    4. Oběžný majetek v hotelu, struktura zásob v hotelu a jejich řízení, řízení a zajištění pohledávek, řízení peněžních prostředků
    5. Výsledek hospodaření hotelu, modelování hospodářského výsledku, analýza bodu zvratu
    6. Náklady v hotelu, typologie, struktura a moderní metody jejich řízení
    7. Zdroje výnosů v hotelu, výkonové ukazatele, revenue management, yield management, outsourcing
    8. Investiční činnost v hotelu a měření efektivnosti investic
    9. Vliv daňového systému na ekonomiku hotelu, daně z příjmů, daně ze spotřeby, majetkové daně, systém sociálního pojištění, mzdy v hotelnictví
    10. USALI a poměrové ukazatele v hotelnictví
    11. STR Global Index
    12. Systém veřejného zdravotního pojištění a financování lázeňské péče
    13. Opakování učiva
Literatura
    povinná literatura
  • BŘEZINOVÁ, Hana a Vladana HORÁKOVÁ. Finanční řízení hotelů. 1st. Praha: Wolters Kluwer, 2022, 288 s. ISBN 978-80-7676-523-8.
    doporučená literatura
  • KŘÍŽEK, Felix a Josef NEUFUS. Moderní hotelový management. Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3868-0.
Metody hodnocení
Samostatná práce v seminářích, ústní zkouška
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2022, zima 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2024/BM2031FRH