EK165 Sdílená ekonomika v hotelnictví

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
léto 2024
Rozsah
0/2/0. KS 3-3-0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Petr Studnička, PhD. (cvičící)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s rychle rostoucím významem sdílené (digitální, kolaborativní) ekonomiky, která významně ovlivňuje trh ubytovacích služeb a globální výkony hotelnictví. Fenomén sdílené ekonomiky není možné v současném světě přehlížet a na každém státu záleží, do jaké míry se rozhodne její výkony regulovat.
Znalosti: Student získá základní přehled o definici kolaborativní ekonomiky a jejích výkonech včetně kvantitativního srovnání tradičního a sdíleného ubytování ve vybraných destinacích cestovního ruchu jak v tuzemsku, tak v zahraničí.
Dovednosti: Absolvování předmětu přispěje ke schopnosti studenta orientovat se v právním vymezení kolaborativní ekonomiky, jejím vlivu na ekonomiku municipality/regionu a na realitní trh.
Schopnosti: Student je schopen poskytovat ubytovací služby v rámci sdílené a kolaborativní ekonomiky a pracovat s online digitálními platformami (např. Airbnb).
Osnova
  • 1. Vymezení obsahu předmětu – definice pojmů podnikání, hotelnictví, ubytovací služby, sdílená ekonomika vs. kolaborativní ekonomika
  • 2. Platná legislativa v oboru – živnostenský zákon, daňové zákony, ohlašovací povinnost, elektronická evidence tržeb, hygienické předpisy, požární ochrana a bezpečnost a ochrana zdraví při práci
  • 3. Kontrolní činnost v oboru – definice kontrolní činnosti, státní dozorové orgány, kompetence při kontrole poskytování služeb v rámci sdílené ekonomiky
  • 4. Formy podnikání v hotelnictví – segment tradičního ubytování vs. segment sdíleného ubytování, kalá a nekalá konkurence v segmentu ubytovacích služeb, rozsudky soudů
  • 5. Sdílené ubytování – formy regulace (technické a hygienické požadavky, daňová legislativa, místní poplatky), srovnání situace v Česku a v zahraničí
  • 6. Přístupy k regulaci sdíleného ubytování – registrace, prahové hodnoty, zdanění, zabezpečení zdraví a bezpečnosti, odpovědnost
  • 7. Vliv sdílené ekonomiky na stav realitního trhu – pronájmy a ceny bytů, průměrné využití kapacit, personální zabezpečení, roční výnosy z ubytování
  • 8. Statistické výkaznictví – počty bytů a lůžek, koncentrace nabídek sdíleného ubytování v území, stavební zákon
  • 9. Cenová politika sdíleného ubytování – přímé a nepřímé náklady, kalkulace, faktory působící na určení ceny, daňové aspekty
  • 10. Stínová ekonomika v hotelnictví – definice pojmu a členění stínové ekonomiky, šedá ekonomika v sektoru HORECA, zavádění elektronické evidence tržeb v ČR a její dopad na sdílené ubytování
  • 11. Aktuální trendy – kolaborativní ekonomika v segmentu ubytovacích služeb a Průmysl 4.0, rozvoj portálů sdíleného ubytování, teritoriální rozložení sdíleného ubytování ve světě
  • 12. Semestrální projekt – prezentace, vyhodnocení a připomínky, řízená diskuse k tématu
  • 13. Shrnutí učiva – uzavření, hodnocení, přínos pro studenty
Literatura
    povinná literatura
  • KRAJČÍK, Vladimír, Jaromír VEBER, Michal BEJČEK, Aleksandr KLJUČNIKOV a kol. Ekonomická analýza ubytovacích služeb včetně segmentu tzv. sdílené ekonomiky. Praha: VŠPP, 2017. 79 s.
    doporučená literatura
  • HÁN, Jan, Martina BERÁNEK, Stanislava BELEŠOVÁ, Dan MRKOS, Petr STUDNIČKA a Martina SOCHŮRKOVÁ. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie. Svazek druhý – Ubytovací služby. 1. vyd. Praha: Wolters Kluwer, 2016. 352 s. ISBN 978-80-7552-253-5.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2019, léto 2020, zima 2020, léto 2021, zima 2021, léto 2022, zima 2022, léto 2023, zima 2023.