2014
			
	    
	
	
    Vliv cel a postavení Evropské unie na exportující podniky v České republice
PETŘÍČEK, MartinZákladní údaje
Originální název
Vliv cel a postavení Evropské unie na exportující podniky v České republice
	Název anglicky
Effect of Customs and the Position of the European Union on Companies in Czech Republic
		Autoři
PETŘÍČEK, Martin (203 Česká republika, garant, domácí)
			Vydání
 Hradec Králové, Recenzovaný sborník příspěvků interdisciplinární mezinárodní vědecké konference doktorandů a odborných asistentů QUAERE 2014, od s. 332-340, 9 s. 2014
			Nakladatel
Magnanimitas
		Další údaje
Jazyk
čeština
		Typ výsledku
Stať ve sborníku
		Obor
50200 5.2 Economics and Business
		Stát vydavatele
Česká republika
		Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
		Forma vydání
paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
		Organizační jednotka
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
			ISBN
978-80-87952-04-7
		Klíčová slova česky
Evropská unie; export; Balassův index
		Klíčová slova anglicky
European Union; Export; Balassa Index
		Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
		
				
				Změněno: 24. 6. 2014 13:06, doc. Ing. Martin Petříček, Ph.D.
				
		V originále
Příspěvek se zaměřuje na problematiku cel ve vztahu k mezinárodnímu obchodu. Bližší specifikace poté probíhá na základě analýzy situace exportu podniků v České republice. Analýza je postavena na základě Balassova indexu, který měří využití komparativních výhod. Kromě prostorové analýzy je provedena také komparace vývoje před a po vstupu České republiky do Evropské unie.
				Anglicky
This paper focuses on the issue of customs in relation to international trade. Further specifications is based on the analysis of exporting companies situation in the Czech Republic. The analysis is based on the Balassa index, which measures the use of comparative advantages. Besides spatial analysis is also carried out a comparison of development before and after the Czech Republic joined the European Union.