D 2015

Jaké složky vína jsou vnímány odlišně při rozdílné servírovací teplotě?

ZELENÝ, Jiří

Základní údaje

Originální název

Jaké složky vína jsou vnímány odlišně při rozdílné servírovací teplotě?

Název anglicky

Which Components of Wine are Percieved Differently with Changing Serving Temperature?

Autoři

Vydání

Praha, Sborník mezinárodní vědecké konference Hotelnictví, turismus a vzdělávání, od s. 256-268, 13 s. 2015

Nakladatel

Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o.

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

21101 Food and beverages

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Odkazy

Organizační jednotka

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.

ISBN

978-80-87411-70-4

Klíčová slova česky

hodnocení vína, servírování vína, teplota vína, víno, vlastnosti vína

Klíčová slova anglicky

wine evaluation, serving of wine, temperature of wine, wine, wine characteristics

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 6. 2. 2018 17:29, Ing. Jiří Zelený, Ph.D.

Anotace

V originále

Tento příspěvek se zabývá otázkou rozdílného vnímání jednotlivých složek vín, ke kterému dochází během jejich servírování při různých teplotách. Pomocí senzorického hodnocení v odborné komisi byly hodnoceny vzorky vín při 3 rozdílných teplotách. Po provedení analýzy získaných dat a následném vyhodnocení lze tvrdit, že servírovací teplota vín má vliv pouze na některé složky vína. Překvapivě se však liší míra změny vnímání jednotlivých složek u různých vín.

Anglicky

This paper examines the issue of different perception of individual components of wines, which occurs during their serving at different temperatures. Using sensoric evaluation in expert commission wine samples at 3 different temperatures were evaluated. After performing analysis of measured data and following evaluation it is possible to argue that wine serving temperature affects only certain components of wine. Surprisingly, however, the magnitude of change in perception of individual components varies among different wines.