2015
Jaké složky vína jsou vnímány odlišně při rozdílné servírovací teplotě?
ZELENÝ, JiříZákladní údaje
Originální název
Jaké složky vína jsou vnímány odlišně při rozdílné servírovací teplotě?
Název anglicky
Which Components of Wine are Percieved Differently with Changing Serving Temperature?
Autoři
Vydání
Praha, Sborník mezinárodní vědecké konference Hotelnictví, turismus a vzdělávání, od s. 256-268, 13 s. 2015
Nakladatel
Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o.
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
21101 Food and beverages
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
tištěná verze "print"
Odkazy
Organizační jednotka
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
ISBN
978-80-87411-70-4
Klíčová slova česky
hodnocení vína, servírování vína, teplota vína, víno, vlastnosti vína
Klíčová slova anglicky
wine evaluation, serving of wine, temperature of wine, wine, wine characteristics
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 6. 2. 2018 17:29, Ing. Jiří Zelený, Ph.D.
V originále
Tento příspěvek se zabývá otázkou rozdílného vnímání jednotlivých složek vín, ke kterému dochází během jejich servírování při různých teplotách. Pomocí senzorického hodnocení v odborné komisi byly hodnoceny vzorky vín při 3 rozdílných teplotách. Po provedení analýzy získaných dat a následném vyhodnocení lze tvrdit, že servírovací teplota vín má vliv pouze na některé složky vína. Překvapivě se však liší míra změny vnímání jednotlivých složek u různých vín.
Anglicky
This paper examines the issue of different perception of individual components of wines, which occurs during their serving at different temperatures. Using sensoric evaluation in expert commission wine samples at 3 different temperatures were evaluated. After performing analysis of measured data and following evaluation it is possible to argue that wine serving temperature affects only certain components of wine. Surprisingly, however, the magnitude of change in perception of individual components varies among different wines.