D 2015

Jaké složky vína jsou vnímány odlišně při rozdílné servírovací teplotě?

ZELENÝ, Jiří

Basic information

Original name

Jaké složky vína jsou vnímány odlišně při rozdílné servírovací teplotě?

Name (in English)

Which Components of Wine are Percieved Differently with Changing Serving Temperature?

Authors

Edition

Praha, Sborník mezinárodní vědecké konference Hotelnictví, turismus a vzdělávání, p. 256-268, 13 pp. 2015

Publisher

Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o.

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Stať ve sborníku

Field of Study

21101 Food and beverages

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

printed version "print"

References:

Organization unit

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.

ISBN

978-80-87411-70-4

Keywords (in Czech)

hodnocení vína, servírování vína, teplota vína, víno, vlastnosti vína

Keywords in English

wine evaluation, serving of wine, temperature of wine, wine, wine characteristics

Tags

International impact, Reviewed
Změněno: 6/2/2018 17:29, Ing. Jiří Zelený, Ph.D.

Abstract

V originále

Tento příspěvek se zabývá otázkou rozdílného vnímání jednotlivých složek vín, ke kterému dochází během jejich servírování při různých teplotách. Pomocí senzorického hodnocení v odborné komisi byly hodnoceny vzorky vín při 3 rozdílných teplotách. Po provedení analýzy získaných dat a následném vyhodnocení lze tvrdit, že servírovací teplota vín má vliv pouze na některé složky vína. Překvapivě se však liší míra změny vnímání jednotlivých složek u různých vín.

In English

This paper examines the issue of different perception of individual components of wines, which occurs during their serving at different temperatures. Using sensoric evaluation in expert commission wine samples at 3 different temperatures were evaluated. After performing analysis of measured data and following evaluation it is possible to argue that wine serving temperature affects only certain components of wine. Surprisingly, however, the magnitude of change in perception of individual components varies among different wines.