2016
Analýza vývoje složení zmrzliny za posledních 150 let
CHROMÝ, Jan and Miriam HOLENDOVÁBasic information
Original name
Analýza vývoje složení zmrzliny za posledních 150 let
Name in Czech
Analýza vývoje složení zmrzliny za posledních 150 let
Name (in English)
Analysis of development composition of ice cream in the last 150 years
Authors
CHROMÝ, Jan and Miriam HOLENDOVÁ
Edition
1. vyd. Praha, Vysoká škola hotelová - sborník recenzovaných příspěvků, p. 47-54, 8 pp. 2016
Publisher
Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o.
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Proceedings paper
Field of Study
21101 Food and beverages
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
is not subject to a state or trade secret
Publication form
printed version "print"
Organization unit
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
ISBN
978-80-87411-75-9
UT WoS
000401229300006
Keywords (in Czech)
analýza, nutriční hodnoty, složení, vývoj, zmrzlina
Keywords in English
analysis, nutritional values, composition, development, ice cream
Tags
International impact, Reviewed
Changed: 14/6/2017 14:43, Ing. Bc. Jan Chromý, Ph.D.
V originále
Na vývoji složení zmrzliny je možné do určité míry sledovat stravovací zvyklosti v různých dobách nedávné historie. Autory článku zajímaly změny složení zmrzliny v různých časových úsecích v ČR a v souvislosti se zavedení průmyslové výroby zmrzliny. Suroviny časově odlišných receptur na analyzovali z hlediska zdravé výživy. K tomu využili znalosti nutričních hodnot a látek, které se dnes do zmrzlin přidávají. Výsledky analýzy poskytují základní informace o celé problematice.
In English
On evolution of the consistence of the ice cream it is possible to follow the feeding habituateds in different periods of the recently history. Authors were interested in changes of consistence of ice cream in several time periods in Czech republic and connection with implementation of industrial production of ice cream. They analyzed ingredients of each time period regarding the health nutrition. They used knowledge of nutrition value and substances, which are add in ice cream in present. The results of analysis offer basic informations about the whole issue.