D 2016

Analýza vývoje složení zmrzliny za posledních 150 let

CHROMÝ, Jan and Miriam HOLENDOVÁ

Basic information

Original name

Analýza vývoje složení zmrzliny za posledních 150 let

Name in Czech

Analýza vývoje složení zmrzliny za posledních 150 let

Name (in English)

Analysis of development composition of ice cream in the last 150 years

Authors

CHROMÝ, Jan and Miriam HOLENDOVÁ

Edition

1. vyd. Praha, Vysoká škola hotelová - sborník recenzovaných příspěvků, p. 47-54, 8 pp. 2016

Publisher

Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o.

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Proceedings paper

Field of Study

21101 Food and beverages

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

is not subject to a state or trade secret

Publication form

printed version "print"

Organization unit

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.

ISBN

978-80-87411-75-9

UT WoS

000401229300006

Keywords (in Czech)

analýza, nutriční hodnoty, složení, vývoj, zmrzlina

Keywords in English

analysis, nutritional values, composition, development, ice cream

Tags

International impact, Reviewed
Changed: 14/6/2017 14:43, Ing. Bc. Jan Chromý, Ph.D.

Abstract

V originále

Na vývoji složení zmrzliny je možné do určité míry sledovat stravovací zvyklosti v různých dobách nedávné historie. Autory článku zajímaly změny složení zmrzliny v různých časových úsecích v ČR a v souvislosti se zavedení průmyslové výroby zmrzliny. Suroviny časově odlišných receptur na analyzovali z hlediska zdravé výživy. K tomu využili znalosti nutričních hodnot a látek, které se dnes do zmrzlin přidávají. Výsledky analýzy poskytují základní informace o celé problematice.

In English

On evolution of the consistence of the ice cream it is possible to follow the feeding habituateds in different periods of the recently history. Authors were interested in changes of consistence of ice cream in several time periods in Czech republic and connection with implementation of industrial production of ice cream. They analyzed ingredients of each time period regarding the health nutrition. They used knowledge of nutrition value and substances, which are add in ice cream in present. The results of analysis offer basic informations about the whole issue.