Detailed Information on Publication Record
2017
ANALÝZA VÝVOJE PRŮMĚRNÉ SPOŘEBITELSKÉ CENY MÁSLA V ČESKÉ REPUBLICE
SKUPINOVÁ, Sylva, Eliška SMOTLACHOVÁ and Jan MÁČEBasic information
Original name
ANALÝZA VÝVOJE PRŮMĚRNÉ SPOŘEBITELSKÉ CENY MÁSLA V ČESKÉ REPUBLICE
Name (in English)
DEVELOPMENT ANALYSIS OF AVERAGE COSTUMER PRICE OF BUTTLER IN THE CZECH REPUBLIC
Authors
SKUPINOVÁ, Sylva, Eliška SMOTLACHOVÁ and Jan MÁČE
Edition
první. Praha, p. 173-182, 10 pp. 2017
Publisher
Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Stať ve sborníku
Field of Study
50200 5.2 Economics and Business
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Publication form
printed version "print"
Organization unit
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
ISBN
978-80-87411-99-5
UT WoS
000568726300023
Keywords (in Czech)
Cena, časové řady , máslo, poptávka, regrese a korelace
Keywords in English
Price, time series, butter, demand, regression and correlation
Tags
Reviewed
Změněno: 30/9/2020 09:07, PhDr. Jan Máče, Ph.D.
V originále
Příspěvek se zabývá aktuální problematikou celosvětově zvýšené poptávky po mléčném tuku a jeho dopadem na nárůst průměrné ceny másla v České republice. Problematika je řešena s využitím lineární regresní a korelační analýzy v časové řadě 2006-2017 s důrazem na období leden-srpen 2017. Bylo zjištěno, že cena 1 kg másla silně koreluje s cenou 1 l pasterovaného polotučného mléka(r=0,86). Ačkoliv výroba mléka v České republice od roku 2011 stoupá, ceny obou potravin rostou, přičemž nárůst ceny másla je od července 2016 výrazně vyšší.
In English
The paper deals with the current issue of global demand of milk fat and impact on the increase in the average consumer price of butter in the Czech Republic. The problem is solved using the linear regression and correlation analysis in the time series 2006-2017 with an emphasis on January-August 2017. It was found that the price of 1 kg of butter strongly correlated with the price of 1 l pasteurized semi-skim milk (r=0,86). Although milk production in the Czech Republic has been rising since 2011, both food prices have risen, with an increase in butter price since July 2016 significantly higher.