D 2017

ANALÝZA VÝVOJE PRŮMĚRNÉ SPOŘEBITELSKÉ CENY MÁSLA V ČESKÉ REPUBLICE

SKUPINOVÁ, Sylva, Eliška SMOTLACHOVÁ and Jan MÁČE

Basic information

Original name

ANALÝZA VÝVOJE PRŮMĚRNÉ SPOŘEBITELSKÉ CENY MÁSLA V ČESKÉ REPUBLICE

Name (in English)

DEVELOPMENT ANALYSIS OF AVERAGE COSTUMER PRICE OF BUTTLER IN THE CZECH REPUBLIC

Authors

SKUPINOVÁ, Sylva, Eliška SMOTLACHOVÁ and Jan MÁČE

Edition

první. Praha, p. 173-182, 10 pp. 2017

Publisher

Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Stať ve sborníku

Field of Study

50200 5.2 Economics and Business

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

printed version "print"

Organization unit

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.

ISBN

978-80-87411-99-5

UT WoS

000568726300023

Keywords (in Czech)

Cena, časové řady , máslo, poptávka, regrese a korelace

Keywords in English

Price, time series, butter, demand, regression and correlation

Tags

Reviewed
Změněno: 30/9/2020 09:07, PhDr. Jan Máče, Ph.D.

Abstract

V originále

Příspěvek se zabývá aktuální problematikou celosvětově zvýšené poptávky po mléčném tuku a jeho dopadem na nárůst průměrné ceny másla v České republice. Problematika je řešena s využitím lineární regresní a korelační analýzy v časové řadě 2006-2017 s důrazem na období leden-srpen 2017. Bylo zjištěno, že cena 1 kg másla silně koreluje s cenou 1 l pasterovaného polotučného mléka(r=0,86). Ačkoliv výroba mléka v České republice od roku 2011 stoupá, ceny obou potravin rostou, přičemž nárůst ceny másla je od července 2016 výrazně vyšší.

In English

The paper deals with the current issue of global demand of milk fat and impact on the increase in the average consumer price of butter in the Czech Republic. The problem is solved using the linear regression and correlation analysis in the time series 2006-2017 with an emphasis on January-August 2017. It was found that the price of 1 kg of butter strongly correlated with the price of 1 l pasteurized semi-skim milk (r=0,86). Although milk production in the Czech Republic has been rising since 2011, both food prices have risen, with an increase in butter price since July 2016 significantly higher.