D 2018

3D tisk v gastronomii

CHROMÝ, Jan

Basic information

Original name

3D tisk v gastronomii

Name in Czech

3D tisk v gastronomii

Name (in English)

3D printing in gastronomy

Authors

CHROMÝ, Jan

Edition

Praha, Sborník mezinárodní vědecké konference - Hotelnictví, turismus a vzdělávání, p. 41-49, 9 pp. 2018

Publisher

Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o.

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Proceedings paper

Field of Study

21101 Food and beverages

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

is not subject to a state or trade secret

Publication form

electronic version available online

Organization unit

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.

ISBN

978-80-87411-93-3

Keywords (in Czech)

3D, tisk, gastronomie, jídlo

Keywords in English

3D, print, food, gastronomy

Tags

Reviewed
Changed: 28/11/2018 08:39, Ing. Bc. Jan Chromý, Ph.D.

Abstract

V originále

Článek pojednává o možnostech 3D tisku jídel. Současné výsledky vývoje přináší zatím pouze jednoduché možnosti 3D tisku. V dalších etapách se nabízí zejména vývoj pečlivě připraveného stravování, které by využívalo možnosti přesného dávkování složek jídla z hlediska zdravé výživy. K tomu bude třeba vyvinout suroviny, uživatelné v jako pasta. 3D tisky složitějších jídel budou vyžadovat kompatibilitu gastronomických technologií.

In English

The article discusses the possibilities of 3D printing meals. Current results of development brings only simple possibilities of 3D printing. The next phase includes development of carefully prepared meals, which would use the possibilities of precision dispensing food ingredients for a healthy nutrition. This will be required the development of raw materials that can be used in paste form. 3D printing of more complex meals will be required compatibility gastronomic technologies.