D 2018

3D tisk v gastronomii

CHROMÝ, Jan

Základní údaje

Originální název

3D tisk v gastronomii

Název česky

3D tisk v gastronomii

Název anglicky

3D printing in gastronomy

Autoři

CHROMÝ, Jan

Vydání

Praha, Sborník mezinárodní vědecké konference - Hotelnictví, turismus a vzdělávání, od s. 41-49, 9 s. 2018

Nakladatel

Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o.

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

21101 Food and beverages

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

elektronická verze "online"

Organizační jednotka

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.

ISBN

978-80-87411-93-3

Klíčová slova česky

3D, tisk, gastronomie, jídlo

Klíčová slova anglicky

3D, print, food, gastronomy

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 28. 11. 2018 08:39, Ing. Bc. Jan Chromý, Ph.D.

Anotace

V originále

Článek pojednává o možnostech 3D tisku jídel. Současné výsledky vývoje přináší zatím pouze jednoduché možnosti 3D tisku. V dalších etapách se nabízí zejména vývoj pečlivě připraveného stravování, které by využívalo možnosti přesného dávkování složek jídla z hlediska zdravé výživy. K tomu bude třeba vyvinout suroviny, uživatelné v jako pasta. 3D tisky složitějších jídel budou vyžadovat kompatibilitu gastronomických technologií.

Anglicky

The article discusses the possibilities of 3D printing meals. Current results of development brings only simple possibilities of 3D printing. The next phase includes development of carefully prepared meals, which would use the possibilities of precision dispensing food ingredients for a healthy nutrition. This will be required the development of raw materials that can be used in paste form. 3D printing of more complex meals will be required compatibility gastronomic technologies.