J 2021

Comparison of Incidence of Fairground Food and Traditional Regional Food at Czech Gastronomy Events: A Field Study

MACHÁČKOVÁ, Karolina, Jiří ZELENÝ, Jonathan OSUOHA, Jan HÁN, Irena KORBELÁŘOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Comparison of Incidence of Fairground Food and Traditional Regional Food at Czech Gastronomy Events: A Field Study

Název česky

Komparace výskytu pouťových a tradičních regionálních pokrmů na českých kulinárních festivalech: terénní studie

Autoři

MACHÁČKOVÁ, Karolina, Jiří ZELENÝ, Jonathan OSUOHA, Jan HÁN, Irena KORBELÁŘOVÁ a Zbyněk VINŠ

Vydání

Czech Hospitality and Tourism Paper (CHTP), Prague, The Institute of Hospitality Management in Prague, 2021, 1801-1535

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

50701 Cultural and economic geography

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

URL

Organizační jednotka

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.

Klíčová slova česky

chutě pokrmů, kulinární kultura, prodejní stánky, senzorické preference, středoevropská kuchyně

Klíčová slova anglicky

Central European cuisine, culinary culture, festival stands, sensory preferences, tastes of dishes

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno

Návaznosti

DG18P02OVV067, projekt VaV.
Změněno: 25. 2. 2022 11:24, Ing. Jiří Zelený, Ph.D.

Anotace

Česky

Článek se zabývá kulinářskými festivaly, zejména měřením frekvencí u různých typů stánků a různých typů pokrmů rozdělených dle druhů. Hlavní pozornost je věnována dvěma rozdílným kategoriím, a to stánkům s převahou tradičních regionálních potravin a stánkům s převahou pouťových pokrmů. U obou kategorií byly měřeny četnosti různých typů pokrmů. Terénní výzkum zahrnoval sběr dat na 33 gastronomických akcích. Po zpracování dat se ukázalo, že nabídka tradiční regionální kuchyně je z hlediska měřených frekvencí vyvážená se stánky nabízejícími pouťové pokrmy. Zatímco zeleninové, ovocné a rybí pokrmy u obou zkoumaných skupin spíše absentují, polévky jsou významně více zastoupeny u kategorie tradiční regionální kuchyně. Pro pouťové pokrmy jsou naproti tomu významně více zastoupeny cukrářské a pekařské výrobky. Specifickou kategorií jsou poté pokrmy s dominantním zastoupením masa, které dosahují zcela nejvyšších rozptylů četností v kategorii pouťových pokrmů.
Zobrazeno: 1. 11. 2024 16:15