J 2021

Comparison of Incidence of Fairground Food and Traditional Regional Food at Czech Gastronomy Events: A Field Study

MACHÁČKOVÁ, Karolina, Jiří ZELENÝ, Jonathan OSUOHA, Jan HÁN, Irena KORBELÁŘOVÁ et. al.

Basic information

Original name

Comparison of Incidence of Fairground Food and Traditional Regional Food at Czech Gastronomy Events: A Field Study

Name in Czech

Komparace výskytu pouťových a tradičních regionálních pokrmů na českých kulinárních festivalech: terénní studie

Authors

MACHÁČKOVÁ, Karolina, Jiří ZELENÝ, Jonathan OSUOHA, Jan HÁN, Irena KORBELÁŘOVÁ and Zbyněk VINŠ

Edition

Czech Hospitality and Tourism Paper (CHTP), Prague, The Institute of Hospitality Management in Prague, 2021, 1801-1535

Other information

Language

English

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

50701 Cultural and economic geography

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

References:

URL

Organization unit

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.

Keywords (in Czech)

chutě pokrmů, kulinární kultura, prodejní stánky, senzorické preference, středoevropská kuchyně

Keywords in English

Central European cuisine, culinary culture, festival stands, sensory preferences, tastes of dishes

Tags

International impact, Reviewed

Links

DG18P02OVV067, research and development project.
Změněno: 25/2/2022 11:24, Ing. Jiří Zelený, Ph.D.

Abstract

In Czech

Článek se zabývá kulinářskými festivaly, zejména měřením frekvencí u různých typů stánků a různých typů pokrmů rozdělených dle druhů. Hlavní pozornost je věnována dvěma rozdílným kategoriím, a to stánkům s převahou tradičních regionálních potravin a stánkům s převahou pouťových pokrmů. U obou kategorií byly měřeny četnosti různých typů pokrmů. Terénní výzkum zahrnoval sběr dat na 33 gastronomických akcích. Po zpracování dat se ukázalo, že nabídka tradiční regionální kuchyně je z hlediska měřených frekvencí vyvážená se stánky nabízejícími pouťové pokrmy. Zatímco zeleninové, ovocné a rybí pokrmy u obou zkoumaných skupin spíše absentují, polévky jsou významně více zastoupeny u kategorie tradiční regionální kuchyně. Pro pouťové pokrmy jsou naproti tomu významně více zastoupeny cukrářské a pekařské výrobky. Specifickou kategorií jsou poté pokrmy s dominantním zastoupením masa, které dosahují zcela nejvyšších rozptylů četností v kategorii pouťových pokrmů.
Displayed: 22/11/2024 19:23