J
		
		2024
			
	    
Význam prepitného v gastronómii
	    GAŽOVÁ, Lucia a Petr STUDNIČKA
	
	
	
	    
	
     
 
	
	Základní údaje
	
		Originální název
		Význam prepitného v gastronómii
	 
			
				Vydání
				 Ekonomická revue cestovného ruchu, Banská Bystrica, Ekonomická fakulta Univerzity Mateja Bela, 2024, 0139-8660
			 
		
Další údaje
		
	
		
			Typ výsledku
			Článek v odborném periodiku
		 
	
		
			Obor
			50204 Business and management
		 
	
		
			Stát vydavatele
			Slovensko
		 
	
		
			Utajení
			není předmětem státního či obchodního tajemství
		 
	
			
		
			
				Organizační jednotka
				University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
			 
		
		
			Klíčová slova česky
			gastronomie, stravovací zařízení, spropitné, zdanění spropitného
		 
		
			Klíčová slova anglicky
			Gastronomy. Gastronomic establishment. Tips. Taxation of Tip
		 
			Příznaky
			Mezinárodní význam, Recenzováno
		 
			
			
				
					V originále
					Cílem článku bylo zhodnotit význam spropitného v gastronomii ze socioekonomického hlediska. Použité metody zahrnovaly především rešerši literatury a analýzu online zdrojů. Řešila se vybraná témata související se spropitným a jeho vysvětlení z historického i současného pohledu. Diskutovalo se také o daních s ohledem na zdanění spropitného v závislosti na různých formách platby a na tom, kdo si spropitné ponechá. Druhá část článku využívala jak kvalitativní, tak kvantitativní výzkumné metody. Ke sběru kvantitativních dat byl použit dotazník zaměřený na stranu poptávky v gastronomii, kterou tvořili zákazníci podniků působících v oblasti ubytování, stravování a pohostinství. Dotazník měl za cíl zachytit jejich postoje, názory a motivace při poskytování spropitného zaměstnancům gastronomických zařízení.
				  
				Zobrazeno: 31. 10. 2025 13:17