J
		
		2024
			
	    
Význam prepitného v gastronómii
	    GAŽOVÁ, Lucia and Petr STUDNIČKA
	
	
	
	    
	
     
 
	
	Basic information
	
		Original name
		Význam prepitného v gastronómii
	 
			
				Edition
				 Ekonomická revue cestovného ruchu, Banská Bystrica, Ekonomická fakulta Univerzity Mateja Bela, 2024, 0139-8660
			 
		
Other information
		
	
		
			Type of outcome
			Article in a journal
		 
	
		
			Field of Study
			50204 Business and management
		 
	
		
			Country of publisher
			Slovakia
		 
	
		
			Confidentiality degree
			is not subject to a state or trade secret
		 
	
			
		
			
				Organization unit
				University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
			 
		
		
			Keywords (in Czech)
			gastronomie, stravovací zařízení, spropitné, zdanění spropitného
		 
		
			Keywords in English
			Gastronomy. Gastronomic establishment. Tips. Taxation of Tip
		 
			Tags
			International impact, Reviewed
		 
			
			
				
					In the original language
					Cílem článku bylo zhodnotit význam spropitného v gastronomii ze socioekonomického hlediska. Použité metody zahrnovaly především rešerši literatury a analýzu online zdrojů. Řešila se vybraná témata související se spropitným a jeho vysvětlení z historického i současného pohledu. Diskutovalo se také o daních s ohledem na zdanění spropitného v závislosti na různých formách platby a na tom, kdo si spropitné ponechá. Druhá část článku využívala jak kvalitativní, tak kvantitativní výzkumné metody. Ke sběru kvantitativních dat byl použit dotazník zaměřený na stranu poptávky v gastronomii, kterou tvořili zákazníci podniků působících v oblasti ubytování, stravování a pohostinství. Dotazník měl za cíl zachytit jejich postoje, názory a motivace při poskytování spropitného zaměstnancům gastronomických zařízení.
				  
				Displayed: 4/11/2025 16:57