BUREŠOVÁ, Pavla. Současné styly vín (Sensory Wine Assessment). In Uvírová, J. Kubátová, J. Víno multikulturní fenomén. Olomouc: Societas Scientiarum Olomoucensis II., 2011, 9 pp. ISBN 978-80-87533-00-0.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Současné styly vín
Name in Czech Současné styly vín
Name (in English) Sensory Wine Assessment
Authors BUREŠOVÁ, Pavla (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution).
Edition Olomouc, Víno multikulturní fenomén, 9 pp. 2011.
Publisher Societas Scientiarum Olomoucensis II.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Proceedings paper
Field of Study 21101 Food and beverages
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Organization unit University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
ISBN 978-80-87533-00-0
Keywords (in Czech) styly vín terroir vzhled aroma chuť
Keywords in English styles of wines terroir features aroma taste
Tags International impact, Reviewed
Changed by Changed by: Ing. Pavla Burešová, Ph.D., učo 6832. Changed: 5/11/2011 11:03.
Abstract
Příspěvek s názvem Senzorické hodnocení vín je zaměřen na význam senzorických ukazatelů uplatňovaných při analýze vín. Cílem příspěvku je představit metody používané při smyslovém posuzování vín z pohledu certifikovaného hodnotitele. Analýza VACH (vzhled, aroma, chuť) dovede odhalit i drobné nuance v kvalitě. Dále jsou zde uvedeny nejčastější nedostatky, se kterými se spotřebitel může setkat. Součástí textu jsou odborné degustační listy podle OIV , které mohou být inspirací pro správné hodnocení vín.
Abstract (in English)
The article " Sensory Wine Assessment" focuses on importance of sensory indicators that are asserted in the process of wine assessment. The goal of this article is to introduce the methods of sensory wine assessment implemented by a certified specialist. The VACH analysis (abbr. from the Czech words for appearance, aroma, palate) can help us distinguish the least details of wine quqality. There are mentioned the most frequent defects which the consumer can meet with. The OIV professional degustation charts are a part of this article. They can be an inspiration for professional assessment.
PrintDisplayed: 21/7/2024 13:52