D
2011
Současné styly vín
BUREŠOVÁ, Pavla
Basic information
Original name
Současné styly vín
Name in Czech
Současné styly vín
Name (in English)
Sensory Wine Assessment
Authors
BUREŠOVÁ, Pavla (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)
Edition
Olomouc, Víno multikulturní fenomén, 9 pp. 2011
Publisher
Societas Scientiarum Olomoucensis II.
Other information
Type of outcome
Stať ve sborníku
Field of Study
21101 Food and beverages
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organization unit
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Keywords (in Czech)
styly vín terroir vzhled aroma chuť
Keywords in English
styles of wines terroir features aroma taste
Tags
International impact, Reviewed
V originále
Příspěvek s názvem Senzorické hodnocení vín je zaměřen na význam senzorických ukazatelů uplatňovaných při analýze vín. Cílem příspěvku je představit metody používané při smyslovém posuzování vín z pohledu certifikovaného hodnotitele. Analýza VACH (vzhled, aroma, chuť) dovede odhalit i drobné nuance v kvalitě. Dále jsou zde uvedeny nejčastější nedostatky, se kterými se spotřebitel může setkat. Součástí textu jsou odborné degustační listy podle OIV , které mohou být inspirací pro správné hodnocení vín.
In English
The article " Sensory Wine Assessment" focuses on importance of sensory indicators that are asserted in the process of wine assessment. The goal of this article is to introduce the methods of sensory wine assessment implemented by a certified specialist. The VACH analysis (abbr. from the Czech words for appearance, aroma, palate) can help us distinguish the least details of wine quqality. There are mentioned the most frequent defects which the consumer can meet with. The OIV professional degustation charts are a part of this article. They can be an inspiration for professional assessment.
Displayed: 2/11/2024 23:27