JF042 French Language IV

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Summer 2012
Extent and Intensity
0/2. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
PhDr. Romana Kratochvílová, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
PhDr. Romana Kratochvílová, Ph.D.
Katedra jazyků – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Prerequisites (in Czech)
JF030
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Předmět JF 042 Francouzský jazyk uzavírá čtyřsemestrální kurz francouzského jazyka zaměřeného na základy profesní komunikace na úrovni A1 Společného evropského referenčního rámce. Studenti si osvojí a rozšíří základní struktury potřebné pro jednoduchou ústní i písemné komunikaci v rámci podniku a při řešení běžných pracovních situací.
Znalosti: Student získá v předmětu JF 042 Francouzský jazyk základní jazykové prostředky pro komunikaci s pracovními partnery a zákazníky v obchodním podniku a v podniku cestovního ruchu a gastronomie. Osvojí si základní odbornou terminologií v oblasti administrativní činnosti, organizace schůze a obchodního jednání, podnikání, plánování a profesního vývoje. Rozšíří své znalosti o zásadách formální komunikace v rovině ústní i písemné.
Kompetence: Student bude absolvováním předmětu JF 042 schopen komunikovat jednoduchým způsobem s obchodními partnery a zákazníky v běžných pracovních situacích. Dokáže v jednoduché formě sestavit základní písemné dokumenty týkající se interní podnikové komunikace. Bude umět popsat náplň práce a pracovní činnosti, vysvětlit konfliktní pracovní situace a vztahy a vhodně v takových situacích reagovat.
Dovednosti: Absolvováním předmětu JF 042 si student zdokonalí a rozšíří dovednosti podnikové komunikace v rovině ústní i písemné. Porozumí základním informacím o podniku a jeho organizaci. Dokáže popsat a hodnotit práci v cestovním ruchu a gastronomii, základní pracovní činnosti a profesní vývoj. Dokáže v jednoduché formě sestavit program schůze, pracovní pokyny a interní informace a formální i neformální email či dopis. Spolu s dovednostmi získanými v předchozích třech kurzech získá student předpoklady pro základní odbornou komunikaci při cestách do zahraničí a při jednání se zahraničními obchodními partnery.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Studentské brigády, vyprávění dějů minulých
  • 2. Charakteristika některých povolání
  • 3. Konfliktní situace v práci
  • 4. Podnikání, vznik podniku
  • 5. Profesní kariéra
  • 6. Strukturovaný životopis
  • 7. Stresové situace a jejich řešení, práce v hotelu
  • 8. Finanční problémy podniku, vyjádření názoru
  • 9. Příprava schůze, administrativní činnosti
  • 10. Plány do budoucna
  • 11. Práce a studium v zahraničí, frankofonní země
  • 12. Shrnutí jazykových prostředků pro vyjádření minulosti a budoucnosti
  • 13. Shrnutí různých forem podnikové komunikace
Literature
    required literature
  • PENFORNIS, Jean-Luc. Français.com: Méthode de français professionnel et des affaires. Débutant. 2e Éd. Paris: CLE international, 2011. ISBN 978-2-09-038035-4. info
    recommended literature
  • KRATOCHVÍLOVÁ, Romana. Francouzština v hotelnictví a cestovním ruchu. Praha: Vysoká škola hotelová v Praze 8, 2011, 163 pp. ISBN 978-80-87411-16-2. info
  • CORBEAU, Sophie. Hôtellerie-restauration.com. Paris: Clé international, 2006. ISBN 978-2-09-033178-3. info
  • CORBEAU, Sophie and Chantal DUBOIS. Tourisme.com. Paris: CLE international, 2004. ISBN 2-09-033174-7. info
Teaching methods (in Czech)
Forma výuky je založená na aktivní účasti studentů při řešení vybraných komunikativních situací v rovině ústní a písemné. Praktický nácvik probíhá formou simulací reálných situací a imitace jednoduchých struktur. Studenti tak získávají návyk používat vhodné komunikativní prostředky s ohledem na konkrétní situaci.
Student kombinované formy samostatně plní zadané úkoly (gramatická i komunikativní cvičení, četba textů, vyhledávání informací, příprava ústních prezentací atd.) a zpracovává písemné dokumenty podle zadání (zpráva, e-mail, vyplnění formuláře), které se vážou na základní okruhy předmětu. Jejich kontrola a doplňující procvičování se uskutečňuje během konzultací. Kontrola zvládnutí zadaných forem komunikace bude předmětem závěrečného testu, jehož úspěšné absolvování je podmínkou možnosti absolvovat zkoušku.
Assessment methods (in Czech)
Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Cvičení - 26/9
Samostatná příprava - 52/69
Celkem - 78/78

Požadavky na zakončení: Prezenční studium/Kombinované studium (váha v %)
Písemný test - 100/100
Celkem - 100/100
Zvláštní podmínky a podrobnosti - min.80% účasti na cvičení (prez.)
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course is taught annually.
The course is taught: every week.
Note related to how often the course is taught: konzultace komb. nebo dist. forma: 3; 3-3-3, celkem 9.
The course is also listed under the following terms Summer 2011, winter 2011, Summer 2013, Summer 2014, summer 2015, summer 2016, summer 2017, summer 2018, summer 2019, summer 2020, summer 2021, summer 2022, summer 2023, summer 2024.
  • Enrolment Statistics (Summer 2012, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2012/JF042