UCP:JN042 German language - Course Information
JN042 German language IV
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.Summer 2014
- Extent and Intensity
- 0/2. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Mgr. Marie Šimonovská, prom. fil. (lecturer)
Mgr. Marie Kulichová (seminar tutor)
PhDr. Eva Ottová (seminar tutor) - Guaranteed by
- Mgr. Marie Kulichová
Katedra jazyků – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd. - Prerequisites (in Czech)
- JN010 German language && JN020 German language && JN030 German language
Program získávání jazykové kompetence navazuje na úroveň dosaženou v předmětu JN030 a sleduje cílovou úroveň, která se v jednotlivých skupinách pohybuje od A1 - B1+ (dle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky). Studovaná úroveň jazyka je evidována v informačním systému a při hodnocení v indexu studenta. - Course Enrolment Limitations
- The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- there are 7 fields of study the course is directly associated with, display
- Course objectives (in Czech)
- Cílem předmětu JN042 je souhrnné opakování gramatických jevů a poznání dalších oblastí terminologie profesního jazyka. Zvláštní důraz je kladen na situace a problematiku z oblasti cestovního ruchu a seznámení se zajímavými destinacemi, atrakcemi a dalšími reáliemi německy mluvících oblastí.
Znalosti: Absolvent předmětu JN042 má mít přehled o vhodném použití jazykových prostředků i gramatických struktur pro konkrétní profesní situace. Obsahově se jedná zejména o základní odbornou terminologií z oblasti gastronomie, služeb cestovního ruchu a slovní zásobou z oblasti trhu práce.
Kompetence: Kromě běžných všedních situací má být student po absolvování předmětu JN042 schopen vhodným způsobem komunikovat v rámci jednoduchých profesních situací.
Dovednosti: Konkrétně má student prokázat schopnost: charakterizovat specifika nabídky cestovního ruchu v německy mluvících oblastech a tamní gastronomie; vyřídit základní typy hotelové a obchodní korespondence; orientovat se v inzerci nabídek práce; napsat jednoduchou žádost o práci; komentovat vlastní životopis; prezentovat dosavadní pracovní zkušenosti a reagovat na základní otázky u přijímacího pohovoru. - Syllabus (in Czech)
- Současné trendy v cestovním ruchu (pozitivní, negativní)
- Oblíbené turistické destinace; typologie turistů
- Studentské prezentace – (propagace destinací v ČR - památky UNESCO)
- Vybrané pracovní pozice v CR (žádost o práci, pracovní pohovor)
- Základní formy písemné komunikace v CR (objednávka, rezervace, potvrzení, reklamace)
- Charakteristika německé kuchyně
- Srovnání rakouské a české kuchyně
- Speciality švýcarské kuchyně
- Wellness – zdravý životní styl
- Reálie I. ( Německo – studentské prezentace)
- Reálie II. (Rakousko – Vídeň a hlavní turistické destinace)
- Reálie III.(Švýcarsko – z hlediska cestovního ruchu)
- Souhrnné opakování gramatických jevů – viz příslušné lekce
- Literature
- required literature
- HÖPPNEROVÁ, V. Deutsch im Tourismus. Němčina pro pracovníky cestovního ruchu. Plzeň: Fraus, 2008. ISBN 978-80-86929-41-5. info
- BERGLOVÁ, E. Moderní gramatika němčiny. Plzeň: Fraus, 2006. ISBN 80-7238-441-4. info
- FUNK, H, CH KUHN and S DEMME. studio d A2. Plzeň: Fraus, 2009. info
- FUNK, H, CH KUHN and S DEMME. studio d A1. Plzeň: Fraus, 2005. info
- PAŘÍZKOVÁ, Š. Němčina pro začátečníky. 2.vyd. Dolní Ředice: P&P, 2004. ISBN 80-238-7007-6. info
- recommended literature
- BALCAR, B. Odborný konverzační česko-německý slovník cestovního ruchu. Domažlice: Resonance, 2000. ISBN 80-902812-0-6. info
- Teaching methods (in Czech)
- Forma výuky je založená na aktivní účasti studentů při řešení vybraných komunikativních situací v rovině ústní a písemné. Praktický nácvik probíhá formou simulací reálných situací. Studenti se do programu zapojují i prezentací vlastních zkušeností či zadaných témat. Rozvíjí se tak jazykové dovednosti i schopnost volit vhodné komunikativní prostředky s ohledem na konkrétní situaci a interkulturální odlišnosti.
- Assessment methods (in Czech)
- Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Cvičení - 26/9
Samostatná příprava - 52/69
Celkem - 78/78
Předmět JN042 Německý jazyk završuje 4-semestrální program výuky odborného jazyka zaměřeného na základy profesní komunikace. Získané znalosti a dovednosti jsou prověřeny v závěrečné zkoušce, jejíž obsah odpovídá studované úrovni.
Zkouška má dvě části: 1. písemnou - testuje znalost gramatických struktur a schoponost porozumění odbornému textu)- min. úspěšnost 70%; 2. ústní - dialog k vylosovanému tématu dle zadaných okruhů (15 min)
Celkové hodnocení: písemná (50%) / ústní (50%)
Student kombinované formy plní během semestru zadané úkoly (gramatická i komunikativní cvičení, četba textů, vyhledávání informací, příprava ústních prezentací atd.) a zpracovává písemné dokumenty podle zadání, které se váže na základní okruhy předmětu. Jejich kontrola a doplňující procvičování se uskutečňují během jednotlivých konzultací. Závěrečná zkouška má obdobný průběh jako u PS viz výše. - Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught annually.
The course is taught: every week.
Note related to how often the course is taught: KS: 3|3|3, celkem 9. - Teacher's information
- https://is.vsh.cz/auth/el/6310/leto2011/JN042
- Enrolment Statistics (Summer 2014, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2014/JN042