UCP:HOE48 Beverages - Informace o předmětu
HOE48 Beverages
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.léto 2015
- Rozsah
- 2/2. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Vladimíra Mrázová, Ph.D. (přednášející)
Ing. Jiří Zelený, Ph.D. (přednášející) - Garance
- Ing. Vladimíra Mrázová, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program UCP, BC) (2)
- Cíle předmětu
- Znalosti: Předmět je zaměřen na teoretické základy v oblasti nápojové gastronomie aplikované do odborné praxe. Podrobně se zaměříme na jednotlivé kategorie nápojů, které tvoří sortiment v tradiční gastronomii. Kompetence: Získané poznatky a dovednosti z oblasti odborného posuzování nápojů pomocí senzorických analýz a degustačních technik uplatnit v praxi. Dovednosti: Student umí používat základní nápojové techniky zahrnují nabídku v gastronomických provozech, sestavení nabídky - barový lístek, receptury míchaných nápojů (podle standardů IBA a CBA). Techniky v prostředí wine, coffée, pivního a dalších baru, příprava studených i teplých nápojů nápojů, standardních i nápojů sestavených podle vlastní receptury.
- Osnova
- Význam nápojového sortimentu z hlediska gastronomie, výživy a nabídky.
- Kategorie jako významný sortiment z hlediska nutričních potřeb.
- Kategorie pitné vody a minerálních vod, nealkoholických nápojů, senzorické posuzování, nabídka.
- Sortiment čajů a kávy a jiných teplých nápojů, výroba a senzorické posuzování, specifika podávání.
- Pivo - sortiment rozdělený podle způsobů výroby a základních surovin.
- Víno - vývoj vinohradnictví, vinifikace, druhy a styly vín.
- Enogastronomie, víno, senzorické posuzování a vnímání jednotlivých kategorií vín.
- Specifika podávání jednotlivých nápojů, dekantace, inventář.
- Bar: vývoj, osobnost barmana, technika práce, vybavení baru, provoz baru, zbožíznalství - výrobní technologie.
- Destiláty - vývoj, druhy, uplatnění v gastronomii.
- Likéry - vývoj, druhy, uplatnění v gastronomii.
- Sestavení nabídky výnosových nápojových lístků, speciální nabídka nápojového sortimentu.
- Trendy v nápojové praxi, báze u míšených nápojů.
- Literatura
- povinná literatura
- BUREŠOVÁ, Pavla a Blanka ZIMÁKOVÁ. Gastronomické služby - servis. 2010. vyd. Praha: Vysoká škola hotelová, 2010. info
- BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9. info
- doporučená literatura
- Bušina, R. Barmanem od A do Z, vyd. PhDr. Karel Kovařík - LitteraBrno: 2011, ISBN: 978-80-85763-62-1
- MIKŠOVIC, Alexander, a kol. Bar, provoz&produkt. Praha: OFF, 1999. ISBN 80-238-3789-3. info
- Výukové metody
- Teoretická příprava a laboratorní cvičení, které vedou k osvojení si dovedností a implementace získaných poznatků do praxe Studenti budou zpracovávat studii v týmech a společně prezentovat - v průběhu cvičení Test písemný a praktická zkouška
- Vyučovací jazyk
- Angličtina
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Poznámka k ukončení předmětu: z | zk
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2015, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/leto2015/HOE48