UCP:MK021 Culture and Civilization of th - Course Information
MK021 Culture and Civilization of the Czech Lands
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.summer 2016
- Extent and Intensity
- 0/0. Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- Mgr. Monika Klímová (lecturer)
- Guaranteed by
- Mgr. Monika Klímová
- Course Enrolment Limitations
- The course is offered to students of any study field.
- Course objectives (in Czech)
- Student umí vysvětlit pojem kultura, vyzná se v základních meznících české historie, dovede definovat roli hodnotového paradigmatu českých zemí, umí vymezit záladní historické mezníky, umělecké směry, kulturní dědictví a je si vědom jejich úlohy při propagaci země v oblasti cestovního ruchu a hotelnictví, gastronomie
- Syllabus (in Czech)
- 1. Vymezení pojmu kultura, české a moravské země, národy českých zemí 2. Hodnotové paradigma české kultury - historie, umění, náboženství, literatura jako součást civilizace českých zemí 3. Samova říše, Velká Morava, náboženská různorodost - pohanství x křesťanství, ÚLS 4. České a moravské země za vlády Přemyslovců, podpora českého jazyka nejen v mluvené, ale i písemné formě 5. Významní Přemyslovci a odraz jejich vlády v literatuře, umění, gastronomii, pivovárenství 6. České země za vlády Lucemburků 7. Osobnost Karla IV - vliv na rozvoj českého jazyka, umění, literatury 8. Osobnost Karla IV - vliv na rozvoj českého lázeňství, gastronomie 9. České země do roku 1526 a po nástupu Habsburků na český trůn 10. České země v době Rakouska-Uherska 11. Osobnost Rudolfa II, jeho vliv na rozvoj kulturního dění Českých zemí, cestovní ruch, lázeňství a gastronomii 12.Vznik samostatného Československa
- Literature
- required literature
- Toulky českou minulostí (1. -12. díl)
- recommended literature
- OLIVERIUSOVÁ, J. (2011): Nástin dějin kultury. IDEA SERVIS, Praha. ISBN 978-80-85970-72-2.
- Charta mezinárodního kulturního turismu[online]. 2013-03-25 [cit.2013-03-25]. Dostupné na WWW : http://www.whitr-ap.org/themes/69/userfiles/download/2013/2/28/vqev6ibfgtbbewh.pdf
- KLÁNOVÁ, Eva and Libor PAVERA. Gastronomie v toku času I. 2013. info
- Teaching methods (in Czech)
- Přednáška
- Assessment methods (in Czech)
- Student zpracuje seminární práci na zvolené téma, které se váže na základní okruhy předmětu. Seminární práce má přispět k prohloubení znalostí studenta ve zvoleném tématu, k jeho schopnostem formulovat odborný text v češtině a pracovat s literaturou a dalšími zdroji. Rozsah seminární práce stanoví příslušný pedagog (cca 10 stran ). Práce bude odevzdána před ukončením kurzu, při zkoušce je oponována a při oponentuře je examinátorem zadán teoretický okruh z dané problematiky a její úroveň bude ohodnocena dle stupnice ECTS.
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (summer 2016, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2016/MK021