MK021 Culture and Civilization of the Czech Lands

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
summer 2016
Extent and Intensity
0/0. Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Monika Klímová (lecturer)
Guaranteed by
Mgr. Monika Klímová
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Student umí vysvětlit pojem kultura, vyzná se v  základních meznících české historie, dovede definovat roli hodnotového paradigmatu českých zemí, umí vymezit záladní historické mezníky, umělecké směry, kulturní dědictví a je si vědom jejich úlohy při propagaci země v oblasti cestovního ruchu a hotelnictví, gastronomie
Syllabus (in Czech)
  • 1. Vymezení pojmu kultura, české a moravské země, národy českých zemí 2. Hodnotové paradigma české kultury - historie, umění, náboženství, literatura jako součást civilizace českých zemí 3. Samova říše, Velká Morava, náboženská různorodost - pohanství x křesťanství, ÚLS 4. České a moravské země za vlády Přemyslovců, podpora českého jazyka nejen v mluvené, ale i písemné formě 5. Významní Přemyslovci a odraz jejich vlády v literatuře, umění, gastronomii, pivovárenství 6. České země za vlády Lucemburků 7. Osobnost Karla IV - vliv na rozvoj českého jazyka, umění, literatury 8. Osobnost Karla IV - vliv na rozvoj českého lázeňství, gastronomie 9. České země do roku 1526 a po nástupu Habsburků na český trůn 10. České země v době Rakouska-Uherska 11. Osobnost Rudolfa II, jeho vliv na rozvoj kulturního dění Českých zemí, cestovní ruch, lázeňství a gastronomii 12.Vznik samostatného Československa
Literature
    required literature
  • Toulky českou minulostí (1. -12. díl)
    recommended literature
  • OLIVERIUSOVÁ, J. (2011): Nástin dějin kultury. IDEA SERVIS, Praha. ISBN 978-80-85970-72-2.
  • Charta mezinárodního kulturního turismu[online]. 2013-03-25 [cit.2013-03-25]. Dostupné na WWW : http://www.whitr-ap.org/themes/69/userfiles/download/2013/2/28/vqev6ibfgtbbewh.pdf
  • KLÁNOVÁ, Eva and Libor PAVERA. Gastronomie v toku času I. 2013. info
Teaching methods (in Czech)
Přednáška
Assessment methods (in Czech)
Student zpracuje seminární práci na zvolené téma, které se váže na základní okruhy předmětu. Seminární práce má přispět k prohloubení znalostí studenta ve zvoleném tématu, k jeho schopnostem formulovat odborný text v češtině a pracovat s literaturou a dalšími zdroji. Rozsah seminární práce stanoví příslušný pedagog (cca 10 stran ). Práce bude odevzdána před ukončením kurzu, při zkoušce je oponována a při oponentuře je examinátorem zadán teoretický okruh z dané problematiky a její úroveň bude ohodnocena dle stupnice ECTS.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Summer 2011, Summer 2012, Summer 2013, Summer 2014, summer 2015, summer 2017, summer 2018, summer 2019, summer 2020, summer 2021, summer 2022, summer 2023.
  • Enrolment Statistics (summer 2016, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2016/MK021