UCP:HO057 Gastronomy and Nutrition – Cul - Course Information
HO057 Gastronomy and Nutrition – Culinary
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.summer 2020
- Extent and Intensity
- 2/2/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Ing. Zbyněk Vinš (lecturer)
Mgr. Dana Kolářová, Ph.D. (seminar tutor)
Ing. Zbyněk Vinš (seminar tutor) - Course Enrolment Limitations
- The course is offered to students of any study field.
- Course objectives (in Czech)
- Cílem předmětu je seznámit studenty zejména s technologií přípravy pokrmů v jednotlivých gastronomických konceptech a s dělením, užitnými vlastnostmi a jakostí jednotlivých druhů potravinářského zboží. Pozornost je také věnována technickému vybavení výrobních středisek ve vztahu k provozním potřebám.
- Learning outcomes (in Czech)
- Znalosti: Student ovládá principy gastronomie a metodiky přípravy pokrmů a orientuje se při sestavování nabídky (menu). Dokáže posoudit vliv faktorů, jak působí a ovlivňují užitnou hodnotu potravin a umí objasnit problematiku kvality. Schopnosti: Absolvent předmětu je schopen implementovat poznatky z technologie přípravy pokrmů a zbožíznalství ve výrobním úseku gastronomické provozovny. Dovednosti: Student dovede aplikovat hygienické a gastronomické standardy a principy přípravy pokrmů v praxi.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Základní technologické postupy. 2. Maso a jeho dělení, příprava masitých pokrmů. 3. Polévky, přílohy, moučníky. 4. Bezmasé pokrmy, těstoviny, těsta, mlýnské výrobky. 5. Konvenience – jejich využití. 6. Základní užitné vlastnosti potravinářského zboží, označování potravinářských výrobků. 7. Ovoce, zelenina, brambory. 8. Mléko a mléčné výrobky, vejce. 9. Biologická hodnota potravin. 10. Látky přídatné – aditiva. 11. Alternativní výživa. 12. Stanovení kritických kontrolních bodů – HACCP. 13. Konzervace potravin.
- Teaching methods (in Czech)
- Teoretický výklad, praktická cvičení
- Assessment methods (in Czech)
- Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium Přednášky – 26/15 Cvičení – 26/0 Samostatná příprava – 26/63 Celkem 100/100 Požadavky na zakončení: Prezenční studium/Kombinované studium Seminární práce – 20/20 Písemný test – 80/80 Celkem – 100/100 Zvláštní podmínky a podrobnosti – min. 80% účast na cvičeních (prezenční studium)
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: 5-5-5.
- Enrolment Statistics (summer 2020, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2020/HO057