UCP:MG022 Moderní personalistika - Informace o předmětu
MG022 Moderní personalistika
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.léto 2020
- Rozsah
- 2/2/0. 4/4/4. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Mgr. Petr Fleischman (přednášející)
Ing. Mgr. Petr Fleischman (cvičící) - Garance
- Katedra managementu – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- předmět má 7 mateřských oborů, zobrazit
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je získání základních znalostí o personálním řízení a managementu lidských zdrojů pro liniové a střední manažery hotelů, restaurací, cestovních kanceláří a dalších podniků cestovního ruchu a marketingových agentur. Vychází ze znalostí získaných v předmětu Management a Právo a z aplikace běžně užívaných standardů zajišťování personálních procesů v podnikové praxi. S ohledem na to, že variabilita hotelů a podniků cestovního ruchu z hlediska jejich velikosti – je obrovská (od malých rodinných podniků po nadnárodní koncerny zaměstnávající desetitisíce zaměstnanců), musí se této skutečnosti přizpůsobit obecně používané formy a metody personální práce
- Výstupy z učení
- Znalosti: Studenti umí popsat vývoj forem personálního řízení a určit přístupy managementu konkrétního podniku k němu. Znají vztah obecných podnikových a personálních strategií, identifikují zásady personální politiky podniku a interpretují jeho personální plán. Umí identifikovat nejdůležitější vstupy pro tvorbu popisu pracovního místa a pojmenovat požadavky na pracovníky, kteří tato místa zastávají. Dokážou vyjádřit rozdíly mezi různými formami pracovně právních vztahů. Znají pracovně právní dokumenty a umí identifikovat základní chyby v nich. Umí vysvětlit rozdíly mezi různými formami odměňování. Vyberou vhodné formy hodnocení zaměstnanců a jejich osobního rozvoje. Seřadí zaměstnanecké benefity podle jejich atraktivity a vypočítají náklady na ně. Umí vyjádřit rozdíly v přístupu k personálnímu řízení v malých a velkých, případně mezinárodních společnostech. Schopnosti: Student dokáže uplatňovat zásady personální politiky podniku, sestavit personální plán řízeného pracoviště, nastavit v rámci podnikových pravidel systém odměňování zaměstnanců, vytvořit základní pracovně právní dokumenty a využívat nástroje motivace pro řízení zaměstnanců v rozsahu pracoviště. Dovednosti: Umí aplikovat zásady personální strategie a politiky do personálního plánování podniku. Ovládá postupy pro získávání nových zaměstnanců a změny v pracovních poměrech a jejich ukončování. Umí vytvořit základní pracovně právní dokumenty. Ovládají využití IS pro podporu personálního řízení a práci s informacemi v personálním řízení organizace. Umí posoudit v konkrétní situaci rizika při zpracování osobních údajů a navrhnout a realizovat příslušná opatření k jejich ochraně. Na základní úrovni analyzují přínosy jednotlivých pracovních míst (funkcí) k profitu organizace a umí vytvořit systém odměňování pro potřeby malé organizace. Znají význam osobního rozvoje zaměstnanců pro rozvoj podniku a umí analyzovat základní vzdělávací a rozvojové potřeby zaměstnanců a naplánovat aktivity k jejich dosažení. Umí provést hodnocení personálního stavu vedeného útvaru/malé organizace a navrhnout a řídit změny vedoucí k dosažení žádoucího stavu.
- Osnova
- 1 Podnik a jeho řízení, postavení personalistiky, základní personální procesy a činnosti. 2. Vývoj personálního řízení, legislativa. 3. Personální strategie, politika, plánování. 4. Organizace a řízení podniku jako základ personálního řízení. 5. Personální administrativa a evidence, pracovně právní vztahy. 6. Formování personálu organizace (staffing). 7. Rozvoj lidských zdrojů. 8. Odměňování a benefity, motivace zaměstnanců. 9. Pracovní doba, práce přesčas, noční práce a pracovní pohotovost. 10. Interní komunikace v organizaci. 11. Specifické problémy personálního řízení v hotelech a dalších organizacích cestovního ruchu. 12. Personální práce v organizaci – malé a střední organizace, hotelové řetězce, nadnárodní koncerny. 13. Náklady na personalistiku.
- Literatura
- povinná literatura
- ŽUFAN, J. Moderní personalistika ve službách. 1. vyd. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2012. 164 s. ISBN 978-80-7357-947-0.
- Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce. 2006
- doporučená literatura
- HEJDUKOVÁ, J., ŠEDIVÝ, I., ŠMEJCOVÁ, M. Moderní personalistika v soudobém hotelnictví. Praha: VŠH, 2009. ISBN 978-80-86578-88-0.
- KOCIANOVÁ, R. Personální činnosti a metody personální práce. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2497-3.
- KRAJÁČ, P. Moderní personalistika. Praha: VŠH, 2017. Dostupné v IS VŠH.
- Výukové metody
- Přednáška, cvičení
- Metody hodnocení
- Vypracování seminární práce, zápočet, písemná a ústní zkouška. Studenti kombinované formy vypracují seminární práci. Seminární práce má přispět k prohloubení znalostí studenta ve zvoleném tématu, k jeho schopnosti formulovat účelový projekt a pracovat s literaturou a dalšími zdroji. Rozsah seminární práce stanoví příslušný pedagog (cca 10 stran). Práce bude odevzdána před ukončením kurzu a její úroveň bude ohodnocena dle stupnice ECTS. Bez uznané seminární práce student nemůže absolvovat zkoušku.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Poznámka k četnosti výuky: KS: 4|4|4 tj. 12h celkem.
- Statistika zápisu (léto 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/leto2020/MG022