HO119 International Entrepreneurship in Hospitality and Gastronomy

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
summer 2022
Extent and Intensity
2/0/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Petr Studnička, PhD. (lecturer)
doc. Ing. Jan Hán, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
doc. Ing. Jan Hán, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je seznámit studenty se specifiky podnikání v oboru ubytovacích a stravovacích služeb v globálním a evropském měřítku a upozornit je na zvláštnosti řízení podniků poskytujících služby cestovního ruchu. Pozornost je věnována nejen mikropodnikům a podnikům rodinného typu, ale i hotelovým skupinám, hotelovým a stravovacím řetězcům.
Znalosti: Student získá základní přehled o řízení podniku všech stupňů velikosti, o úloze manažera a jeho základních úkolech při podnikání v hotelnictví a gastronomii v mezinárodním kontextu.
Dovednosti: Absolvování předmětu přispěje ke schopnosti studenta orientovat se v podnikatelských činnostech managementu či majitele firmy se zaměřením na poskytování kvalitních ubytovacích a stravovacích služeb.
Schopnosti: Student je schopen řídit podnik v oboru hotelnictví a gastronomie nejen v Česku, ale i v zahraničí.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Vymezení pojmů – hotel, hotelnictví, gastronomie, HORECA. Postavení ubytovacích a stravovacích služeb v sektoru cestovního ruchu. Členění ubytovacích a stravovacích zařízení dle HOTREC a Eurostat.
  • 2. Historický vývoj hotelnictví a gastronomie ve světě, v EU a v ČR – kapacity hotelových podniků, instituce podílející se na řízení hotelnictví a gastronomie.
  • 3. Rozdíly mezi ubytovacími a stravovacími službami – Česká republika, Evropská unie, svět (živnostenský zákon, daňové zákony a mzdy, fiskální decentralizace, regulace podnikatelského prostředí apod.).
  • 4. Právní předpisy upravující podnikání v hotelnictví a gastronomii – stavební zákon, energetické zákony, potravinové právo, ochrana veřejného zdraví, systém rychlého hlášení RASFF, kontrolní činnost.
  • 5. Formy podnikání v hotelnictví a gastronomii – klasifikace a zvláštnosti podniků cestovního ruchu; nezávislé hotely, hotelové skupiny a hotelové řetězce, stravovací a kavárenské řetězce, institucionální formy stravování.
  • 6. Stínová ekonomika v hotelnictví a gastronomii – definice pojmu a členění stínové ekonomiky; šedá ekonomika v sektoru HORECA, eliminace vlivu stínové ekonomiky.
  • 7. Aktuální trendy v hotelnictví a gastronomii – celosvětové výkony cestovního ruchu a hotelnictví; aktuální trendy; kolaborativní ekonomika, Průmysl 4.0 a jeho vliv na hotelnictví a gastronomii, veřejná podpora (ESIF, NPPCRR).
  • 8. Sociální aspekty při podnikání v hotelnictví a gastronomii – sociální cestovní ruch, projekt Calypso, dotační programy, cenová zvýhodnění služeb pro znevýhodněné skupiny osob.
  • 9. Klíčové ukazatele výkonnosti v hotelnictví a gastronomii – poměrové ukazatele, Revenue a Yield Management, outsourcing.
  • 10. Úseky hotelového provozu – výnosová a nákladová střediska, Front of the House, Back of the House.
  • 11. Otevřené a uzavřené formy stravování – restaurační formy, institucionální formy, výhody a nevýhody, hlavní rozdíly.
  • 12. Případová studie – místní poplatky ve vazbě na výkony hotelnictví v zemích EU (princip zdanění, výše sazby, vliv na ubytovací zařízení a ubytované hosty), daňový kontext a uplatnění principu fiskální decentralizace.
  • 13. Shrnutí učiva, přínos předmětu pro studenty.
Literature
    required literature
  • PATÚŠ, P., GÚČIK, M. Manažment ubytovacej prevádzky hotela. Banská Bystrica: SŠZRCR, 2015. 126 s. ISBN 80-88945-81-X.
    recommended literature
  • GARDINI, M. A. Grundlagen der Hotellerie und des Hotelmanagements. München: Oldenbourgwissenschaftsverlag, 2010. 154 s. ISBN 978-3-486-59731-8.
  • HÄNSSLER, K. H. Management in der Hotellerie und Gastronomie. München: Oldenbourgwissenschaftsverlag, 2008. ISBN 978-3-486-58420-2.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: 3-3-3.
The course is also listed under the following terms summer 2019, summer 2020, summer 2021, summer 2023.
  • Enrolment Statistics (summer 2022, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/summer2022/HO119