MG002 Modern HR Management

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Winter 2010
Extent and Intensity
2/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
RNDr. Jan Žufan, Ph.D., MBA (lecturer)
Guaranteed by
RNDr. Jan Žufan, Ph.D., MBA
Katedra managementu – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Předmět je zaměřen na získání základních znalostí o personálním řízení a managementu lidských zdrojů pro liniové a střední manažery hotelů, restaurací, cestovních kanceláří a dalších podniků cestovního ruchu. Vychází ze znalostí získaných v předmětu management a Právo a z aplikace běžně užívaných standardů zajišťování personálních procesů v podnikové praxi. Studenti získají poznatky o historickém vývoji pohledu na význam a funkci personálního řízení a o různých přístupech k němu z hlediska managementu. Seznámí se se základy tvorby personální strategie, politiky a personálního plánování. Hlavní pozornost je věnována personálním procesům, které v moderním pojetí velmi výrazně ovlivňuje střední a liniový management, tj. recruitment (získávání, výběr, rozmisťování a propouštění zaměstnanců), rozvoj lidských zdrojů (hodnocení zaměstnanců, jejich vzdělávání a osobní rozvoj) a odměňování. Využití IS/IT a práce s informacemi v personálním řízení organizace Osobní údaje zaměstnanců a jejich ochrana. Významnou součástí předmětu jsou znalosti o sociálních partnerech a jejich úloze v personálních procesech a formách vzájemné komunikace. Specifika studovaného oboru se promítají především do dvou témat – mezinárodní aspekty řízení lidských zdrojů (personální řízení v nadnárodních společnostech, multinacionální pracovní týmy a problematika vysílání a přijímání expatriantů) vychází ze skutečnosti, že hotelové podnikání je velmi internacionalizované a značná část absolventů se be své profesní kariéře s problematikou mezinárodních prvků ve své práci setká. Druhým prvkem je variabilita hotelů a podniků cestovního ruchu z hlediska jejich velikosti – od malých rodinných podniků po nadnárodní koncerny zaměstnávající desetitisíce zaměstnanců – které se musí přizpůsobit formy a metody personální práce. Cílem je tedy studenty připravit na nutnost přizpůsobovat obecná pravidla a zásady podmínkám konkrétního podniku při respektování obecně závazných předpisů s využitím nejlepších zkušeností (best practice). Student získá přehled o problematice personálního řízení v organizaci s pohledu liniového a středního manažera. Seznámí se s postavením procesu řízení lidských zdrojů v systému řízení organizace a s hlavními personálními procesy v ní.
Syllabus
  • x
Literature
    required literature
  • HEJDUKOVÁ, Jitka, Ilja ŠEDIVÝ and Milada ŠMEJCOVÁ. Moderní personalistika v soudobém hotelnictví. Praha: VŠH, 2009. ISBN 978-80-86578-88-0. info
  • KOCIANOVÁ, Renata. Personální činnosti a metody personální práce. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2497-3. info
  • zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce. 2006. info
    recommended literature
  • KOUBEK, J. Personální práce v malých a středních podnicích. 3. vydání. Praha: Management Press, 2007. ISBN 978-80-247-2202-3. info
  • ARMSTRONG, M. Řízení lidských zdrojů. 10. vydání. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1407-3. info
Teaching methods
x
Assessment methods
x
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2008, Summer 2009, Winter 2009, Summer 2010, Summer 2011, winter 2011, Summer 2012, winter 2012, Summer 2013, winter 2013, Summer 2014, winter 2014, summer 2015, summer 2017.
  • Enrolment Statistics (Winter 2010, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2010/MG002