UCP:HO023 Nápojová gastronomie - Informace o předmětu
HO023 Nápojová gastronomie
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2012
- Rozsah
- 2/1. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Pavla Burešová, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- Ing. Pavla Burešová, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program UCP, BC) (2)
- Cíle předmětu
- Seznámit posluchače s nápojovou problematikou.
Znalosti: student umí vyjmenovat jednotlivé kategorie nápojů, které tvoří sortiment nabídky v gastronomii. Rozdělení, kategorie a druhy, výroba, vlastnosti, způsob nakupování, uchovávání, využití.
Dovednosti: dovede používat základní nápojové techniky zahrnující nabídku v provozech - nápojový, vinný, kavárenský, čajový, barový lístek s využitím standardů.
Kompetence: absolvent je schopen aplikovat získané poznatky z oblasti vlastností, sortimentu, ale i odborného posuzování nápojů s využitím senzorických analýz a degustačních technik. - Osnova
- Význam nápojového sortimentu z hlediska gastronomie, výživy a nabídky.
- Kategorie jako významný sortiment z hlediska nutričních potřeb.
- Kategorie pitné vody a minerálních vod, nealkoholických nápojů, senzorické posuzování, nabídka.
- Sortiment čajů a kávy a jiných teplých nápojů, výroba a senzorické posuzování, specifika podávání.
- Světová produkce piva, sortiment rozdělený podle způsobů výroby a základních surovin.
- Víno - vývoj vinohradnictví, vinifikace, druhy a styly vín
- Enogastronomie, víno, senzorické posuzování a vnímání jednotlivých kategorií vín.
- Specifika podávání jednotlivých nápojů, dekantace, inventář.
- Bar - vývoj, osobnost barmana, technika práce, vybavení baru, provoz baru
- Destiláty - vývoj, druhy, uplatnění v gastronomi
- Likéry - vývoj, druhy, uplatnění v gastronomi
- Sestavení nabídky, speciální nabídka nápojového sortimentu.
- Trendy v nápojové praxi, báze u míšených nápojů
- Literatura
- povinná literatura
- BUŠINA, R. Barmanem od A do Z, Litera Brno: 2011. ISBN 978-80-85763-62-1
- KELBLOVÁ, M. Lexikon nápojů. Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1463-9.
- GASNIER, V. Nápoje. Bratislava Slovart, 2006. ISBN 80-7209-839-X.
- BUREŠOVÁ, Pavla. Sommelier v současné české gastronomii. 2007. ISBN 978-80-86578-72-9. info
- doporučená literatura
- RICHTER, F. NOVÁKOVÁ J., Pivo jako křen. Booksprint Olomouc: 2009, ISBN 978-80-86212-69-2
- THOMOVI, S. Z. M. Příběh čaje. Argo Praha: 2002. ISBN 80-7203-447-2
- NORMANOVÁ, J. Káva. Danubianprint, Bratislava:1992. ISBN 80-7150-047-X
- Výukové metody
- Teoretická příprava a laboratorní cvičení, které vedou k osvojení si dovedností a implementace získaných poznatků do praxe Studenti budou zpracovávat studii v týmech a společně prezentovat - v průběhu cvičení a zároveň si budou osvojovat nápojové techniky, které budou ihned vyhodnocovány vyučujícím Test písemný a praktická zkouška
- Metody hodnocení
- případová studie, prezentace před skupinou 100 bodů A, 95 B, 90 C,85 D, 80 E; v případě nesplní test sestaven ze 20 otázek (min. 70% splnění na E)
- Navazující předměty
- Informace učitele
- Student splňuje 70% docházku na cvičení, kde aktivně plní zadané projekty a techniky ve dvojicích a ty prezentuje před skupinou. Absolvuje přednášky.
- Další komentáře
- Poznámka k ukončení předmětu: z | zk
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Poznámka k četnosti výuky: KS: 3|3|3, celkem 9.
- Statistika zápisu (zima 2012, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2012/HO023