UCP:EK003 Business Economics - Course Information
EK003 Business Economics
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.winter 2014
- Extent and Intensity
- 2/2. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- doc. Ing. Martin Petříček, Ph.D. (lecturer)
Ing. Jana Kalabisová, Ph.D. (seminar tutor)
doc. Ing. Martin Petříček, Ph.D. (seminar tutor)
Ing. Eliška Smotlachová (seminar tutor) - Guaranteed by
- doc. Ing. Martin Petříček, Ph.D.
Katedra ekonomie a ekonomiky – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd. - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Destination Management in the Turism Industry (Study in Czech) (programme UCP, BC) (2)
- Marketing Communication in the Service Industry (Study in Czech) (programme UCP, BCE) (2)
- Course objectives (in Czech)
- Cílem předmětu je seznámit studenty s rozhodujícími kategoriemi podnikové ekonomiky, které umožnují pochopit postavení podniku v hospodářském a sociálním systému společnosti. Návazným cílem je naučit studenty pracovat s metodami užívanými v podnikové praxi jak při analýze vývoje podniku, tak i při propočtech efektivnosti jednotlivých podnikových činností, které jsou základem pro kvalifikované manažerské rozhodování.
- Syllabus (in Czech)
- 1.Pojetí podnikání a podniku, cíle podniku.
- 2.Členění(klasifikace) podniků podle jejich právní formy, předmětu činnosti a velikosti.
- 3.Založení podniku, majetková a kapitálová výstavba podniku.
- 4.Životní cyklus podniku.
- 5.Organizace podniku.
- 6.Podnikové řízení.
- 7.Nákupní, výrobní a prodejní činnost podniku.
- 8.Personální práce a odměňování.
- 9.Výnosy, náklady a hospodářský výsledek.
- 10.Finanční hospodaření podniku.
- 11.Investiční činnost v podniku
- 12.Krizové řízení podniku.
- 13.Specifika podniků v hotelnictví, gastronomii a v cestovním ruchu.
- 14.Malé a střední podnikání v ČR a ve světě.
- 15.Procesy koncentrace a integrace podnikové sféry v ČR a ve světě.
- Literature
- required literature
- SYNEK, M and E KISLINGEROVÁ. Podniková ekonomika. Praha: C.H.Beck, 2010. ISBN 978-80-7400-336-3. info
- recommended literature
- KORÁB, Vojtěch, Mária REŽŇÁKOVÁ and Jiří PETERKA. Podnikatelský plán. Dotisk prvního vydání. Brno: Computer Press, a.s., 2008, 216 pp. ISBN 978-80-251-1605-0. info
- Teaching methods (in Czech)
- Přednášky, na ně navazující cvičení, která jsou zaměřena na praktické příklady z jednotlivých oblastí podnikové ekonomiky. V rámci cvičení má každý student krátké seminární vystoupení.
- Assessment methods (in Czech)
- Seminární vystoupení na vybrané téma (zadaný projekt) a písemný test představují zápočet předmětu. Zkouška probíhá ústní formou.
- Language of instruction
- Czech
- Follow-Up Courses
- Further comments (probably available only in Czech)
- Information on completion of the course: z | zk
The course can also be completed outside the examination period.
Note related to how often the course is taught: konzultace KS: 8|8|8 celk 24.
- Enrolment Statistics (winter 2014, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2014/EK003