CR150 Systémy kvality v hotelnictví a lázeňství

University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
zima 2017
Rozsah
2/1/0. 3/3/3. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Jiří Sysel, Ph.D. (přednášející)
Ing. Jiří Sysel, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Pavel Attl, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Katedra cestovního ruchu – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Student získá základní přehled o tématu kvality a jejího managementu. Porozumí vývoji přístupů a současným koncepcím řízení kvality. Bude znát strukturu a obsah hlavních systémů managementu kvality, a to standardů ISO 9001, Modelu excelence EFQM a Modelu CAF. Pochopí principy a specifika řízení kvality v oblasti služeb cestovního ruchu. Bude mít přehled o vybraných národních systémech řízení kvality služeb cestovního ruchu v evropských zemích. Student bude umět analyzovat a posoudit řízení kvality v konkrétních podmínkách hotelových podniků, lázeňských a gastronomických organizací. Dokáže aplikovat teoretické poznatky standardů ISO a modelů podnikatelské úspěšnosti do procesů poskytování služeb a bude schopen navrhovat řešení pro řízení a zlepšování těchto procesů. Student bude schopen porozumět novým trendům a inovacím v oblasti systémů managementu kvality.
Osnova
  • Osnova předmětu:
  • 1. Historie a současné koncepce managementu kvality
  • 2. Požadavky norem ISO 9000 a jejich uplatnění v cestovním ruchu
  • 3. Budování systému kvality podle ISO norem a jeho certifikace
  • 4. Auditování systému managementu kvality
  • 5. Total Quality Management - Modely podnikatelské úspěšnosti úspěšnosti
  • 6. Evropská cena kvality, Národní cena kvality České republiky
  • 7. Národní systémy kvality služeb cestovního ruchu v Evropě
  • 8. Český systém kvality služeb cestovního ruchu
Literatura
    povinná literatura
  • Sysel J.: Systémy řízení kvality v hotelnictví a gastronomii, Vysoká škola hotelová, Praha 2014, ISBN 978-80-87411-38-4
    doporučená literatura
  • Veber J. a kol.:Management kvality, environmentu a bezpečnosti práce, Management Press, Praha 2010, ISBN 978-80-7261-210-9
Výukové metody
Teoretická příprava formou přednášek. Praktické procvičení získaných znalostí v rámci seminářů včetně samostatné práce studentů
Metody hodnocení
Závěrečný zkouškový písemný test.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích zima 2015, zima 2016, zima 2018, léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023.