UCP:CR150 Systémy kvality v hotelnictví - Informace o předmětu
CR150 Systémy kvality v hotelnictví a lázeňství
University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o.zima 2017
- Rozsah
- 2/1/0. 3/3/3. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Jiří Sysel, Ph.D. (přednášející)
Ing. Jiří Sysel, Ph.D. (cvičící) - Garance
- Ing. Pavel Attl, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Katedra cestovního ruchu – University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká škola hotelová a ekonomická s.r.o. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
- Cíle předmětu
- Student získá základní přehled o tématu kvality a jejího managementu. Porozumí vývoji přístupů a současným koncepcím řízení kvality. Bude znát strukturu a obsah hlavních systémů managementu kvality, a to standardů ISO 9001, Modelu excelence EFQM a Modelu CAF. Pochopí principy a specifika řízení kvality v oblasti služeb cestovního ruchu. Bude mít přehled o vybraných národních systémech řízení kvality služeb cestovního ruchu v evropských zemích. Student bude umět analyzovat a posoudit řízení kvality v konkrétních podmínkách hotelových podniků, lázeňských a gastronomických organizací. Dokáže aplikovat teoretické poznatky standardů ISO a modelů podnikatelské úspěšnosti do procesů poskytování služeb a bude schopen navrhovat řešení pro řízení a zlepšování těchto procesů. Student bude schopen porozumět novým trendům a inovacím v oblasti systémů managementu kvality.
- Osnova
- Osnova předmětu:
- 1. Historie a současné koncepce managementu kvality
- 2. Požadavky norem ISO 9000 a jejich uplatnění v cestovním ruchu
- 3. Budování systému kvality podle ISO norem a jeho certifikace
- 4. Auditování systému managementu kvality
- 5. Total Quality Management - Modely podnikatelské úspěšnosti úspěšnosti
- 6. Evropská cena kvality, Národní cena kvality České republiky
- 7. Národní systémy kvality služeb cestovního ruchu v Evropě
- 8. Český systém kvality služeb cestovního ruchu
- Literatura
- povinná literatura
- Sysel J.: Systémy řízení kvality v hotelnictví a gastronomii, Vysoká škola hotelová, Praha 2014, ISBN 978-80-87411-38-4
- doporučená literatura
- Veber J. a kol.:Management kvality, environmentu a bezpečnosti práce, Management Press, Praha 2010, ISBN 978-80-7261-210-9
- Výukové metody
- Teoretická příprava formou přednášek. Praktické procvičení získaných znalostí v rámci seminářů včetně samostatné práce studentů
- Metody hodnocení
- Závěrečný zkouškový písemný test.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2017, nejnovější)
- Permalink: https://is.ucp.cz/predmet/ucp/zima2017/CR150