UCP:EK011 Accounting - Course Information
EK011 Accounting
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.winter 2018
- Extent and Intensity
- 2/2/0. 6 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Ing. Věra Levičková, Ph.D. (lecturer)
Ing. Věra Levičková, Ph.D. (seminar tutor)
Ing. Eliška Smotlachová (seminar tutor) - Guaranteed by
- Ing. Věra Levičková, Ph.D.
Katedra ekonomie a ekonomiky – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Contact Person: Ing. Věra Levičková, Ph.D. - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Destination Management in the Turism Industry (Study in Czech) (programme UCP, BC) (2)
- Leisure Time Management (programme UCP, BC)
- Marketing Communication in the Service Industry (Study in Czech) (programme UCP, BCE) (2)
- Course objectives (in Czech)
- V rámci předmětu Účetnictví EK 011 se studenti naučí poznat majetkovou pozici firmy a dokáží ji účetními metodami vyjádřit. Zvládnutím programu pochopí obsah předmětu účetnictví, naučí studenty zachytit hospodářské operace, které ovlivní na konci účetního období výsledek hospodaření, kapitálovou strukturu. Seznámi se s pojmy aktiva, pasiva, rozvaha, pohledávky a závazky, náklady, výnosy, zvládnou základní techniku účtování, získané znalosti umožní chápat podnik prostřednictvím hodnotových kategorií. Tento program se opírá o základní znalosti získané v mikroekonomii právu , EK 011 tvoří teoretickou základnu pro navazující předmět Daně a účetní výkaznictví, Podniková ekonomika EK , v magisterském studiu představuje teoretickou základnu pro předmět Manažerské účetnictví
- Learning outcomes (in Czech)
- Studen pochopí majetkovou podstatu, dokáže sestavit základní účetní výkazy, rozumí základním technikám výkaznictví. Cíl předmětu: Cílem předmětu je podstata pochopit obsah základu účetnictví, porozumět hospodářským operacím, které za dané období změní kapitálovou strukturu a promítnou se ve vý sledku hospodaření. Znalosti: Studenti se během kurzu seznámí s pojmy aktiva, pasiva, rozvah a, pohledávky a závazky, účetní závěrka a porozumí jejich obsahu. Schopnosti: Úspěšným zvládnutím si student vytvoří předpoklady pro studium podnikové ekonomiky, získané znalosti jsou nezbytné pro ma nažerské účetnictví. Dovednosti: V rámci předmětu Účetnictví se studenti naučí pochopit majetko vou pozici firmy a prokážou ji účetními metodami zachytit.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Předmět účetnictví, obsah, význam. 2. Právní úprava vedení účetnictví. 3. Majetek a zdroje krytí. 4. Aktiva, pasiva, rozvaha. 5. Náklady a výnosy, výsledek hospodaření. 6. Oceňování v účetnictví. 7. Účetní záznamy. 8. Kontrolní prvky v účetnictví. Základy finančního účetnictví. 9. Dlouhodobá aktiva. 10. Zásoby. 11. Finanční majetek. 12. Zúčtovací vztahy. 13. Mezinárodní standardy účetního výkaznictví – IFRS.
- Literature
- required literature
- Abededa účetnictví pro podnikatele, kol. autorů, Olomouc ANAG, ISBN 978-80-7554-067-3
- DVOŘÁKOVÁ DANA. Základy účetnictví. Praha: Wolters Kluwer, 2010, 380 pp. ISBN 978-80-7357-544-1. info
- recommended literature
- Zákon o účetnictví 563/199l Sb., ve znění pozdějších úprav
- SKÁLOVÁ, J. akol. POdvojné účetnictví 2016, Grada Publishing, ISBN 978-80-247-425Ublih
- KOVANICOVÁ, DAGMAR. Abededa účetních znalostí pro každého. Praha. Praha: Polygon, 2012. ISBN 80-7273-130-0. info
- not specified
- LEVIČKOVÁ. V.,SMOTLACHOVÁ.E.Sbírka úloh a řešených příkladů ze základů finančního účetnictví, VŠH, 2017,ISBN 978-80-87411-14-8
- LEVIČKOVÁ, V. Studijní opora pro účetnictví, Praha , VŠH, 2017, 52s. ISBN 978-80-87411-23-0
- LEVIČKOVÁ, Věra. Problémy ve vykazování některých aktiv v podnicích gastronomických služeb (Problems in the reporting of certain assets ind catering businesses). Praha: VŠH v Praze 8, spol. s r.o., 2012, p. 201 - 213, 14 pp. ISBN 978-80-87411-40-7. info
- Teaching methods (in Czech)
- Studenti se aktivně podílejí na výuce řešením případových studií, předkládají domácí přípravu, která vychází z probírané látky. Znalosti jsou ověřeny závěrečným testem - 40 % váha hodnocení. Studenti kombinované formy zpracu jí seminární práci, která bude obsahovat základní účetní operace zachycující běžnou hospodářskou činnost podniku. Studenti kombinované formy vyprac ují seminární práci. Sem inární práce má přispět k prohloubení znalostí studenta ve zvoleném tématu, k jeho scho pnosti formulovat účelový projekt a pracovat s literaturou a dalšími zdroji. Rozsah seminární práce stanoví příslušný pedagog (cca 10 stran). Práce bude odevzdána před ukončením kurzu a její úroveň bude ohodnocena dle stupnice ECTS. Bez uznané seminární práce student nemůže absolvovat zkoušku. S Příklady témat sem inárních prací: Dlouhodobý majetek – případová studie Stav zásob v hotelovém průmyslu Zúčtovací vztahy se zam ěřením na hotelnictví Náklady a výnosy vybraného podniku – případová studie Jak připravit přehled hospodářského výsledku vybrané hotelové s polečnosti Kontakt s vyučujícím: k dispozici jsou konzultační hodiny, elek tronická komunikace, kontaktní výuka v uvedeném rozsahu.
- Assessment methods (in Czech)
- Obsah předmětu: Prezenční/Kombinované studium (hodin) Přednášky: 24/18 Cvičení: 24/0 Samostatná příprava: 108/138 Celkem: 156/156 Požadavky na zakončení: Prezenční - zápočet na základě úspěšného testu a splnění docházky/kombinované studim (váha v %) písemný test: 40/0 ústní zkouška: 60/100 Celkem: 100/100 Zvlástní podmínky a podrobnosti: min 80 % účasti na cvičení/ obhajova seminární práce
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- Information on completion of the course: z | zk | klicovy_predmet
The course can also be completed outside the examination period.
The course is taught: every week.
Note related to how often the course is taught: KS: 6|6|6 celk 18h.
Information on the extent and intensity of the course: 6/6/6.
Information on course enrolment limitations: Doporučený ročník 2/2 , 3/1
- Enrolment Statistics (winter 2018, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2018/EK011