UCP:HO117 Hotel Information System - Course Information
HO117 Hotel Information System
University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.winter 2018
- Extent and Intensity
- 2/2/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D. (lecturer)
Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D. (seminar tutor)
doc. Mgr. Ing. Karel Chadt, CSc. (alternate examiner) - Guaranteed by
- Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D.
Katedra hotelnictví – University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
Contact Person: Ing. Štěpán Chalupa, Ph.D. - Course Enrolment Limitations
- The course is offered to students of any study field.
- Course objectives (in Czech)
- Cíl předmětu:
Předmět Hotelové informační systémy se zaměřuje na komplexní pochopení hotelových informačních
systémů, jejich jednotlivých částí a principů, na kterých jsou
postaveny. Cílem předmětu je seznámit studenty se
základními pojmy a metodami používanými v jednotlivých hotelových systémech.
Znalosti: Absolvováním předmětu získá student následující teoretické dovednosti a znalosti: znalost terminologie - PMS, rezervační systémy, revenue management, reputation management, channel management, znalost vybraných nástrojů online marketingu a v neposlední řadě znalost základních metod Business Intelligence.
Schopnosti: Student bude schopen aktivně používat odbornou terminologii spojenou s jednotlivými hotelovými systémy, práci s vybranými systémy channel managementu, revenue managementu, reputation managementu, BI a PM, plynulou práci s reporty a analytickými výstupy jednotlivých systémů, rozhodovat o změnách cen a počtu prodávaných produktů na základě chování trhu, základní orientaci v oblasti SEO, základní orientaci v oblasti SEM. Mimo základní obsluhy hotelových systémů bude student schopen vytvořit a opti malizovat online prezentaci ubytovacího, případně restauračního zařízení.
Dovednosti: V průběhu praktické výuky získá student praktické dovednosti s pojené se základní obsluhou vybraných hotelových systémů: PMS systémy (Protel a HORES), Systémy Channel Managementu, Systémy Reputation Managementu, Systémy Revenue Managementu. - Syllabus (in Czech)
- 1. Hotelový informační systém a problematiky jeho tvorby.
- 2. E-Business a E-Commerce v hotelnicví.
- 3. Vývoj distribučních kanálů v hotelnictví – od telefonu po OTA.
- 4. Channel (distirbution) Management.
- 5. Revenue Management.
- 6. Reputation Management.
- 7. Customer Relationship Management.
- 8. Business Intelligence.
- 9. Online marketing se zaměřením na SEO a SEM.
- 10. Jak využít internet v marketingu.
- 11. Aplikace moderních informačních technologií.
- 12. PMS systémy (Protel a HORES).
- 13. Shrnutí studia.
- Literature
- required literature
- LAŽKOVÁ, M. Jak využít internet v marketingu, krok za krokem k vyšší konkurenceschopnosti . Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-1095-1.
- TVRDÍKOVÁ, M. Aplikace moderních informa č ních technologií . Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247- 6298-2.
- recommended literature
- ZELENKA, J. Informa č ní a komunika č ní technologie v cestovním ruchu . Hradec Králové: Gaudeamus, 2002. ISBN 80- 7041-473-1.
- CHALUPA, Š. Studijní opora p ř edm ě tu Hotelové informa č ní systémy . Dostupné v IS VŠH.
- Teaching methods (in Czech)
- Přednášky a semináře.
- Assessment methods (in Czech)
- Studenti získávají zápočet za aktivní, minimálně 75% účast na seminářích, vypracování krátké prezentace zaměřené na vybrané produkty v oblasti hotelnictví a gastronomie a splnění dílčích úkolů při práci s PMS, POS a dalšími systémy.
Předmět je zakončen písemným testem s minimálně 70% úspěšností odpovědí a následnou rozpravou.
Studenti KS vypracují seminární práci na vybrané téma. Zkoušení probíhá obdobným způsobem jako u PS a větším důrazem na obhajobu vypracované seminární práce. - Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: 4/4/4.
- Enrolment Statistics (winter 2018, recent)
- Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2018/HO117