EK165 Sharing Economy in Hotel Industry

University College Prague – University of International Relations and Institute of Hospitality Management and Economics, Ltd.
winter 2022
Extent and Intensity
0/2/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Petr Studnička, PhD. (seminar tutor)
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu Sdílená ekonomika v hotelnictví je seznámit studenty s rychle rostoucím významem sdílené (digitální, kolaborativní) ekonomiky, která významně ovlivňuje trh ubytovacích služeb a globální výkony hotelnictví. Fenomén sdílené ekonomiky není možné v současném světě přehlížet a na každém státu záleží, do jaké míry se rozhodne její výkony regulovat.
Znalosti: Student získá základní přehled o definici sdílené ekonomiky a jejích výkonech včetně kvantitativního srovnání tradičního a sdíleného ubytování ve vybraných destinacích cestovního ruchu.
Dovednosti: Absolvování předmětu přispěje ke schopnosti studenta orientovat se v právním vymezení sdílené ekonomiky, jejím vlivu na ekonomiku municipality/regionu a na realitní trh.
Schopnosti: Student je schopen poskytovat ubytovací služby v rámci sdílené ekonomiky a pracovat s portály sdíleného ubytování (např. Airbnb).
Syllabus (in Czech)
  • 1. Vymezení obsahu předmětu – definice pojmů podnikání, hotelnictví, ubytovací služby, sdílená ekonomika
    2. Platná legislativa v oboru – živnostenský zákon, daňové zákony, ohlašovací povinnost, elektronická evidence tržeb, hygienické předpisy, požární ochrana a bezpečnost a ochrana zdraví při práci
    3. Kontrolní činnost v oboru – definice kontrolní činnosti, státní dozorové orgány, kompetence při kontrole poskytování služeb v rámci sdílené ekonomiky
    4. Formy podnikání v hotelnictví – segment tradičního ubytování vs. segment sdíleného ubytování, kalá a nekalá konkurence v segmentu ubytovacích služeb
    5. Sdílené ubytování – formy regulace (technické a hygienické požadavky, daňová legislativa, místní poplatky)
    6. Přístupy k regulaci sdíleného ubytování – registrace, prahové hodnoty, zdanění, zabezpečení zdraví a bezpečnosti, odpovědnost
    7. Vliv sdílené ekonomiky na stav realitního trhu – pronájmy a ceny bytů, průměrné využití kapacit, personální zabezpečení, roční výnosy z ubytování
    8. Statistické výkaznictví – počty bytů a lůžek, koncentrace nabídek sdíleného ubytování v území, stavební zákon
    9. Cenová politika sdíleného ubytování – přímé a nepřímé náklady, kalkulace, faktory působící na určení ceny, daňové aspekty
    10. Stínová ekonomika v hotelnictví – definice pojmu a členění stínové ekonomiky, šedá ekonomika v sektoru HORECA, zavádění elektronické evidence tržeb v ČR a její dopad na sdílené ubytování
    11. Aktuální trendy – sdílená ekonomika v segmentu ubytovacích služeb a Průmysl 4.0, rozvoj portálů sdíleného ubytování, teritoriální rozložení sdíleného ubytování ve světě
    12. Semestrální projekt – prezentace, vyhodnocení a připomínky, řízená diskuse k tématu
    13. Shrnutí učiva – uzavření, hodnocení, přínos pro studenty
Literature
    required literature
  • KRAJČÍK, Vladimír, Jaromír VEBER, Michal BEJČEK, Aleksandr KLJUČNIKOV a kol. Ekonomická analýza ubytovacích služeb včetně segmentu tzv. sdílené ekonomiky. Praha: VŠPP, 2017. 79 s.
    recommended literature
  • HÁN, Jan, Martina BERÁNEK, Stanislava BELEŠOVÁ, Dan MRKOS, Petr STUDNIČKA a Martina SOCHŮRKOVÁ. Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie. Svazek druhý – Ubytovací služby. 1. vyd. Praha: Wolters Kluwer, 2016. 352 s. ISBN 978-80-7552-253-5.
Teaching methods (in Czech)
Přednášky; projekty včetně ústní obhajoby; podkladové materiály na semináře
Témata projektů
Vliv sdíleného ubytování na realitní trh na území hl. m. Prahy
Sdílená ekonomika a výběr místního poplatku z ubytovací kapacity v České republice
Rozdíly mezi segmenty tradičního a sdíleného ubytování ve vybrané destinaci cestovního ruchu
Ekonomické dopady tradičních ubytovacích a sdílených ubytovacích služeb – efektivnost a hlavní rozdíly
Projevy sdílené ekonomiky v hotelnictví a gastronomii
Assessment methods (in Czech)
Obsah předmětu: Prezenční studium/Kombinované studium (hodin)
Přednášky: 0/9
Semináře: 0/20
Požadavky na zakončení: Prezenční studium/Kombinované studium
Účast na semináři: 20/0
Projekt: 80/100
Písemný test a ústní zkouška: 0/0
Celkem: 100/100
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: KS 3-3-3.
The course is also listed under the following terms winter 2019, summer 2020, winter 2020, summer 2021, winter 2021, summer 2022, summer 2023, winter 2023, summer 2024.
  • Enrolment Statistics (winter 2022, recent)
  • Permalink: https://is.ucp.cz/course/ucp/winter2022/EK165